FamilieFinanser tøjbudget
Tøj & sko,  Økonomi

Tøjbudget for 1 år

Så meget har vores familie på 4 brugt på tøj og sko det seneste år

Siden 1. august 2018 har vi noteret alle køb i en lille bog. Det gør at vi nu har et superfint overblik over vores tøjbudget. Vi har lige gjort status, og på det seneste år, har vi købt tøj og sko til os alle fire, for i alt 6465 kr. Det er en stor del under gennemsnittet fra 2016 ifølge DR, som siger 5680 kr for kvinder og 3660 kr for mænd pr år. Gennemsnittet for børn fremgår ikke. Umiddelbart er tallene fra Danmarks Statestik kun for tøj og ikke medregnet sko. Vores familie har på tøj alene, brugt 4330 kr tilsammen.

Til sammenligning fortæller netbanken, at vi året inden (1/8-17 til 31/7-18), har brugt i alt 11.820 kr på tøj og sko. Dog er tallet muligvis større, da jeg ikke kan huske om vi også har betalt kontant. Omvendt kan nogle af beløbene netbank har talt sammen, også være tøj vi har købt til gave. Uanset, synes jeg at det er tankevækkende, at vi næsten har halveret vores udgifter til tøj og sko, uden at føle at vi mangler eller undværer noget.

Da børnene var små

Vi har arvet tøj fra venners børn, da vores børn var yngre. Men på én eller anden måde gik det med at købe brugt børnetøj fra fremmede, lidt i glemmebogen, efter en skuffende oplevelse med noget fnuldret og forvasket mærkevarertøj. Så var det bare nemmere at købe på udsalg eller billigt tøj fra hm osv. Vi har aldrig været storshoppende hvad tøj angår, og har som udganspunkt kun købt ved behov og ikke brugt shopping som aktivtet/tidsfordriv. Men jeg er sikker på at vi de foregående år, har brugt langt over de 6500.

For et år siden

Vi begyndte at købe brugt tøj igen for et år siden. Det startede med at jeg købte såkaldte tøjpakker til børnene på DBA, og opdagede hvor meget man faktisk får for pengene og i hvor pæn stand. Tøjpakker er normalt når en person sælger en masse tøj i samme størrelse, fx når barnet er vokset fra det. På den måde køber man en ret stor del af en garderobe. Det fungerer så fint, at det lykkes os at finde tøjpakker som passer til os hver især. Fx foretrækker vores søn “bløde bukser” og lynlåstrøjer, og præcis sådan en tøjpakke fandt vi. Det var så fint. Det endte med at jeg fik blod på tanden, og også fandt brugt tøj til os voksne.

Projekt “Køb Kun Brugt”

Nogle måneder senere opstod ideen om udelukkende at købe brugt i et år, som endte med at blive vores familieprojekt her i 2019 og det egentlige formål med bloggen her. Det er forøvrigt ikke kun tøj og sko vi køber brugt, men alting, så vidt som muligt. Jeg er overbevist om, at det, at vi kun køber brugt, gør at vi sparer mange penge. Både fordi brugt tøj er billigere end nyt tøj. Men også fordi at det er mere besværligt at købe brugt. Eller mindre tilgængeligt kan man måske også sige. Man bliver ikke lige fristet, på samme måde som tøjstativerne i gågaden kan lokke én ind i tøjbutikken. Eller når man ser et godt tilbud på børnetøj i føtex eller lignende.

Når vi køber brugt er vi mere bevidste om det egentlige behov. Når sønnen pludselig har slidt hul i alle sokkerne og spørger efter andre, så klikker jeg ind på dba og søger specifikt efter det. Ikke som hvis jeg gik i H&M hvor jeg fristes til også lige at købe nogle bukser til nedsat pris. Og et par hårspænder i kassen. Og måske skulle jeg også lige gå forbi tilbudsstativerne på vej ud. Og mon egentlig ikke også datteren kan bruge nye sokker?

Tøjpakker

Det er dog stadig sådan, at når vi køber brugt tøj som tøjpakke, så får man mere end man måske har brug for. Og ofte er der også et par ting som man sortere fra, enten hvis stil eller farve ikke lige matcher ens præferencer, eller der kan være noget med i forkert størrelse osv. Det der er ekstra eller sorteres fra, sælger eller forære vi videre. Der er ingen grund til at tøjskabet bugner af ting man ikke får gået med. Tværtimod gør det kun tingene mere besværligt, og det at finde tøj frem mere tidskrævende.

Vores tøjbudget i 1 år

DatterSønMorFar
Blandet tøjpakke300+330400440480
Knickers/Shorts245110+230100
Kjoler205
Bukser/Leggins100500
Strømper75+115
Undertøj145150*240
(Bade)Sandaler190195*
Sneakers200+350185+240275
Vinterstøvler220300*
Vanter20*20*
Bælte50
Overtøj75
I alt:1915170510051840
FamiliensTotaleTøjforbrugPå 1 år6465

I tabellen kan man se alt hvad vi har købt af tøj og sko det seneste år, fra august 2018 og frem til i dag. Fordelt på hvert familiemedlem, og samlet set for os alle fire. Forøvrigt er tallene prisen inklusiv forsendelse. Alt brugt er købt via dba og sendt til os med dao eller tilsvarende. Jeg har tidligere skrevet om forsendelse af brugtkøb. De tal som er markeret med * betyder at det er købt fra ny i butik. Det er ting som er købt før projektet startede 1. Januar 2019. Det drejer sig om 4 køb i alt, og der var overvejelser omkring brugtkøb, men af forskellige årsager endte det med at jeg købte fra ny.

Nykøb

Den første ting er en bh til mig selv, hele aspektet om at få købt i den korrekte størrelse, gjorde at jeg valgte at købe fra ny samme sted som jeg har gjort de seneste år. Anden ting er badesandaler til manden. Det var simpelthen umuligt at findet et par h2o i den rette størrelse på dba. Den trejde ting er sønnens vinterstøvler. Når jeg køber sko, går jeg efter mærker, hvor jeg kender kvaliteten og pasformen. Og jeg fandt de perfekte støvler på dba. Problemet opstod fordi støvlerne var på udsalg i en netbutik samtidig. Sælgeren på dba havde selv givet fuld pris, og ville ikke sælge billigere end udsalgsprisen. Men i netbutikken var fri fragt (og 2 års reklamationsret), så de brugte støvler ville være blevet dyrere end de nykøbte. Den fjerde ting er en 3-pak strikvanter som børnene har deltes om. Pludselig var det koldt om fingrene at cykle, men ikke koldt nok til handsker. Jeg havde ikke tiden til at finde brugte fingervanter, så derfor røg der de nye i kurven i supermarkedet.

Brugtkøb

Vi har som sagt købt tøjpakker til alle, endda to til vores datter, som netop har fået en tøjpakke med sommertøj. Og oveni det, har hun også været heldig at arve en sæk tøj fra min kollegas datter. Derudover har vi købt 3 kjoler og 8 par leggins/strømpebukser. Vores søn har lige modtaget 9 par shorts, og derudover har han fået strømper to gange, og underbukser. Jeg selv har købt en tøjpakke primært med tshirts og toppe, plus en bluse i en genbrugsbutik som er indregnet i tøjpakkens beløb, og så nogle knickers. Manden har også primært fået tshirts i sin tøjpakke, og købt shorts og bukser derudover, og boxershorts, plus et bælte.

Overtøj

Det eneste overtøj vi har købt i løbet af året,er et par skibukser til mig, til de kolde cykelture. Begge børn kunne passe deres vinterjakker og overtræksbukser fra sidste vinter. Det er første gang, at det er sket! Til denne vinter har de så brug for noget større.

Sko og støvler

Vi køber gerne sko brugt, men ikke sko som er gået med. Det vil sige, at vi køber andres fejlkøb. Begge børn har fået to par sneakers i løbet af året, og hver et par vinterstøvler. Datteren har fået sandaler. Sidste år brugte sønnen ikke sine sandaler, så i år ulejligede jeg mig til at spørge, om han ville have sandaler eller ej. Det ville han ikke. Han har brugt sneakers, eller badesandaler (som begge unger fik af deres mormor.) Min mand har også fået et par sneakers i år, men pasformen var forkert, så dem gav han videre.

Fremadrettet

Resten af 2019 vil vi udelukkende købe brugt tøj og sko, som vores familieprojekt foreskriver. Og jeg er sikker på at det kommer til at fortsætte sådan i det store hele fremadrettet. Vi sparer nemlig ikke bare penge, vi sparer også på jordens ressourcer, og det er en fantastisk sidegevinst.

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *