Spar Penge familiefinanser.dk
Krop,  Sparetips

Spar penge på slankekure, livsstilsændringer og vægttab

Det er januar og sæson for nytårsfortsætter om sundhed og vægttab. Der er mange faldgrupper, og der er mange penge at spare. Pengene som du potientielt kan spare, er ved at undlade, at falde for slankeindustriens salgstaler.

Altså salg af bøger og medlemskaber af og om kostretninger, og de dertilhørende opskrifter. Salg af kostplaner og træningsplaner, detox-produkter, pulverkure, juicekure osv. De her ting, behøver man nemlig slet ikke betale for. Og når det så er sagt, så vil jeg da gerne stå frem og fortælle ærligt, at jeg selv har spildt mange penge gennem årene, i jagten på vægttab. Og tid ikke mindst. Og tankevirksomhed. Spildt.

Min erfaring

Jeg har betalt for medlemskab og materialer fra Vægtvogterne. Jeg har betalt for en kostplan hos Slankedoktor. Jeg har købt bogen Spis maven flad, og to eller tre Sense bøger. Jeg har købt en blender for at lave smoothies, og en Actifry til madlavning med mindre fedt. Jeg har købt tonsvis af nødder og kerner til stenalderbrød. Jeg har købt Husk, havreklid, chiafrø, kakaonibs og lignende, for at følge fx Dukan og LCHF og andre kostretninger. Så har jeg også betalt medlemskab i fitnesscentre, og købt håndvægte, hulahopring, stepmaskine osv til hjemmetræning.

Men nok om mig. Det hele virkede i øvrigt. Mere eller mindre, men altid kun kortvarigt. Og det er hele pointen med at spare pengene; det er ikke permanente løsninger til vægttab. Og når det er sagt, så virker de forskellige tilgange alligevel for nogle få personer. Ligesom at nogle få personer, kan passe et bestemt stykke tøj i størrelsen onesize, men det kan resten af os altså ikke.

Og her er det lidt komisk egentlig. For jeg behøver kun prøve én bluse i størrelse onesize, for at forstå og acceptere, at onesize helt generelt passer ikke til min krop. Men slankekure, kostretninger og livsstilsændringer, som jeg googler mig frem til på nettet, eller som kan læses i dameblade, og artikler som er målrettet alle der læser teksten – der bliver jeg alligevel ved med at falde for, at her er en skræddersyet løsning på netop mit vægttab. Dumt ikk?

Bliv klogere på vægttab

Vi ved alle sammen, at det handler om at spise færre kalorier end man forbrænder. Men det er ikke så nemt at efterleve, for det handler om vaner. Mere om vaner og hvordan man ændre dem, kan man blive klogere på, i det gratis podcast Detox din hjerne, som handler om at rette op på alle de usandheder om sundhed, som de fleste af os tror er fakta.

I podcasten fortælles på videnskabelig vis, om hvorfor diverse kure og kostretninger ikke virker for ret mange, og virker for endnu færre, i det lange løb. Jeg vil virkelig anbefale denne podcast-serie, til alle som er klar til at stoppe jagten, på den rette kur eller metode til vægttab. Alle de myter man har taget til sig, om hvad der er sundt og hvad der er usundt, bliver modbevist. Det er virkelig en øjenåbner. Det er her, man endelig kan slutte fred med mad.

Gratis, kvalificeret hjælp

Man kan se på Sundhed.dk, som er det offentlige sundhedsvæsen, præcis hvad der tilbydes i egen kommune og region. Oftest kan man blive henvist, gratis, til en klinisk diætist (som har en 3,5 årig professionsbachelor-uddannelse, modsat en kostvejleder, som oftest er et selvbetalt kursus over få måneder.) I nogle kommuner er også motionstilbud.

Måske opfylder du ikke kravene til henvisning, eller måske vil du bare gerne selv tackle dit vægttab. Så kan du finde gratis inspiration på AltOmKost.dk, som er Fødevarestyrelsens officielle hjemmeside. Her kan man blandt andet kan læse om metoden Små Skridt, som er Sundhedsstyrelsens selvhjælpsguide til vægttab.

Vil du bare gerne spise sundt? Så har vi jo De officielle kostråd. De er evidensbaserede. Det behøver ikke være mere kompliceret at spise sundt, end de 10 råd.

Fra altomkost.dk

På siden SST, kan du læse Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger for fysisk aktivitet. Det er stadig 30 minutter om dagen for voksne og 60 minutter for børn. Men det behøver ikke være i et fitnesscenter eller andre steder med betaling. Det kan sagtens være gratis – fx gåture, løb, cykel eller fx gratis motionsvideoer på YouTube.

Måske er jeg allerede god nok?

Når alt det her så er sagt, er der jo også muligheden for, at man faktisk ikke behøver at tabe sig, spise eller motionere anderledes? Måske er man allerede sund nok. Måske er man alligevel god nok som man er. Måske er der vigtigere ting at bruge sine penge, tid og tankevirksomhed på. Det tror jeg ofte er tilfældet. Om ikke andet, så måske bare nøjes med at fokusere på det første kostråd; spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.

Følg bloggen FamilieFinanser : 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *