FamilieFinanser minimalisme bæredygtighed økonomi
Sparetips

Sodastream – kan det betale sig?

Sparer man penge med en sodastream? Jeg har lavet beregninger…

Vi har købt en brugt sodastream med én flaske og kulsyrepatron til 154kr inklusiv forsendelse. Derudover har vi købt to ekstra flasker til 100kr inklusiv forsendelse, da brusen forsvinder hvis sodavanden hældes på drikkedunke. Læs mere om vores familieprojekt “Køb Kun Brugt” Hvor vi i hele 2019 udelukkende vil købe brugt.

Kan det betale sig rent økonomisk med sodastream maskinen?

Kulsyrepatronen rækker til ca 60 liter og derfor er det tallet i regnestykkerne.

Første sammenligning er mellem mærkevarer sodavand og de sirupper der forhandles sammen med maskinen. Siruppen rækker til 7 eller 9 liter færdig drik pr flaske, så i udregningen har jeg sat det til 8L.

Smagssirup:

 • Smagssirup til ca 60 liter (7,5 flasker a 50kr, Punkt1), 375kr
 • Kulsyrepatron refill til ca 60 liter, 100kr
 • I alt 475kr for 60L sodastream sodavand
 • Til sammenligning koster Coca-Cola i Rema 15,50kr for 1,5L, det vil sige (40×1,5L) 620kr for 60L
 • Altså en besparelse på ca 23% fra mærkevarer sodavand til mærkevarer sirup
 • Efter 100 liter sodastream er maskine og flasker tjent ind.

Saftevand:

Næste udregning er mellem billig sodavand og at bruge billigt saftevand i sodastream

 • Remas eget saftevand til 60 liter (5 flasker a 8kr) 40kr
 • Kulsyrepatron 100kr
 • I alt 140kr for 60L saftevand med brus
 • Til sammenligning koster Harboe Cola i Rema 4,85kr for 1,5L, det vil sige (40×1,5L) 194kr for 60L
 • Altså en besparelse på ca 28%
 • Efter 300 liter saftevand med brus er maskine og flasker tjent ind.

Danskvand:

 • 60 L danskvand koster kun de 100kr som kulsyrepatronen koster.
 • Til sammenligning koster 2L danskvand 5,25kr i Rema, altså 157kr for 60 liter
 • Maskinen og flasker er altså tjent ind efter 240L

Derudover er der denne mulighed: Slushice Scoop til ca 60 liter (12 flasker a 16kr hos Kvickly) 192kr + 100 for kulsyrepatronen.

Eller at købe sirup til energidrik (8,5 flasker a 50kr) 429kr + 100kr for kulsyrepatronen for 60 liter energidrik med koffein.

Det er selvfølgelig en joker hvor længe maskinen holder, og derfor svært at regne ud hvor meget der kan spares efter den har tjent sig ind.

Husk at regnestykkerne vil se væsentligt anderledes ud, hvis man køber maskine og flasker fra ny.

Og så er det hele tilbuds aspektet – Hvordan ser beregningerne ud hvis cola er på tilbud, som det jo nærmest altid er, hvis ikke i den ene butik, så i den anden.

Siruppen kan også købes billigere på nettet, ned til 33kr flasken og fragtfri hvis man køber meget af gangen, kontra de 50kr jeg har regnet med.

Så konklusionen i min optik må være, at der skal drikkes ret meget sodavand før Sodastream vil være en lukrativ økonomisk investering.

Bloggen FamilieFinanser 

 

11 kommentarer

 • Anette

  OG tænk også ind, at I måske vil drikke mere med bobler i, når I har en sodastream og kulsyre er skidt for tænderne og vil måske give ekstra tandlægeregninger…

  • FamilieFinanser

   Hej Anette
   Det har du helt ret i, at vi skal være opmærksomme på ikke at øge indtaget af sodavand.
   Jeg håber faktisk på at det måske kunne få den modsatte effekt, sådan at det bliver lidt mere “særligt” og dermed knapt så ofte.
   Kh Maria

 • villadsclaes

  Tusinde tak for den beregning. Jeg havde selv prøvet at regne det ud, men blev træt i mellemtiden 🙂
  I min egen beregning vil jeg tage følgende ting med:
  * Man støtter Israel (Hov, politisk holdning)
  * Man optager plads i køkkenet (ikke meget, men det løber op med alle de maskiner)
  * Man drikker mere brusende vand, og hvor meget lækrere er det end almindeligt koldt vand?

  Endnu engang tak, og jeg er stor fan af “Køb Kun Brugt”-udfordringen, som jeg selv har indledt 2019 med

   • Peter Kristensen

    Det er svært at sige helt, om det kan betale sig, da det afhænger af så mange ting. Men et tip er at købe kulsyre hos en Nordic Soda forhandler, hvor en ombytning kun koster 70 kr 🙂 Og så veksler jeg lidt med saftevand og sirupper afhængig af tilbud rundt omkring – og det med at kunne eksperimentere med forskellige smage synes jeg er et plus.
    Jeg må så indrømme, at jeg ikke kommer i nærheden af 60 L – har noteret ca. antal ml. efter hvert brug og ramte sidst gang 34 L for én kulsyrepatron. Og brusen er ikke engang helt på niveau med en alm., billig sodavand (men tæt på).

    Og så kan jeg ikke lade være med lige at nævne, at kulsyre altså ikke har nogen skadelig påvirkning af tænderne – det har pH-værdien tilgengæld 🙂

    • FamilieFinanser

     Hej Peter.
     Tak for din besked.
     Som det er lige nu, bruger vi den kun til energidrik, det er vist her der er den største besparelse…
     Jeg har ikke holdt øje med kulsyrepatronen, men det er da endnu mere sørgeligt for det økonomiske aspekt, hvis den kun giver det halve af det lovede.
     Kh Maria

 • Maria

  Vi bruger vores sodastream til at lave mindre sød sodavand. Så vi bruger faktisk kun halvdelen af den mængde der anbefales på sirup-flasken. Især med cola, smager det meget bedre, efter min smag.
  Men derudover bruger vi den også til at lave fx hyldeblomst-sodavand og rabarbersaft-sodavand.
  Nu bor vi et øjeblikket ikke et sted hvor det ligger lige for at lave sin egen saft (men det er jo oplagt, hvis man gør…), så vi køber saft-siruppen i Ikea (vi bor i USA, så det er der det kan fås). Og begge dele er utroligt lækre!
  Vi serverer det altid som alternativ til vin når vi har gæster, og det bliver folk, der gerne vil spare på alkoholen altid rigtig glade for.

  • FamilieFinanser

   Hej Maria.
   Tak for din besked. Fedt at I læser med fra USA.
   Det er da en rigtig god idé, med den mindre søde sodavand. Jeg forestiller mig at det må være lidt som dem der hedder Bluekeld? Der er en god én med blåbærsmag, mums,
   Kh Maria

 • Katrine

  Det var det faktum, at der ikke skulle produceres plastikflasker, der skulle køres til opfyldning, derefter til butikken, hjem til mig og tilbage til butikken, smeltes om og startes forfra, som en vigtig miljømæssig faktor. Og så køber jeg lækre saftevand fra Søbogård og får på den møde økologisk sodavand med mange forskellige frugtsmage 🙂

 • Lars Smalby

  Jeg har lige siddet og kigget på din sammenligning, og synes at du stiller det lidt urimeligt op. (eller måske ligefrem undlader den rigtige sammenligning).

  Jeg har selv lige siddet og overvejet at købe en maskine, og har i den forbindelse lavet de samme regnestykker som du har, og er kommet frem til de samme tal.

  Det jeg så sammenligner, og som du lidt smyger dig lidt udenom, er pris på hjemmelavet sodavand kontra billigt købe-sodavand købt i butik. Og her er der jo ikke noget sparet overhovedet, for her koster sodastream jo næsten det dobbelte af, hvad billigt købe-sodavand koster. og så kommer maskinen aldrig nogensinde til at tjene sig selv hjem, uanset om du så har fået den gratis. 🙂

  Min tanke om at købe en maskine er udelukkende baseret på, hvordan saftevand med brus (netop dem til 8-9 kr. fra butikkerne med blandingsforhold 1:11) smager?… For selv om man skal blande det lidt stærkere, så er det jo stadig meget billigere end sirup fra mærkevarer + sukkerfrit (hvis det da ellers er en fordel?)

  Kunne vi ikke få lidt oplysninger/resultater fra nogle smagstests med eks. saftevandet? 🙂

  • FamilieFinanser

   Hej Lars.
   Tak for din besked.

   Den sammenligning du efterspørger, dyr smagssirup kontra billig-mærke sodavand, har jeg ikke lavet, fordi jeg mente det var en unfair sammenligning, på grund af smagsforskellen er for stor. Men du har fuldstændig ret i, at Sodastream i så fald aldrig vil få et ben til jorden, økonomisk set.

   Hvis du til gengæld kan gå fra at drikke dyr mærkevarer sodavand, til at drikke Sodastream på billig saftevand, så må der være noget at spare.

   Jeg har solgt maskinen siden jeg lavede denne artikkel, så jeg kan ikke lave nye tests, desværre.
   Vh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *