Sådan undgår du impulskøb på nettet

Undgå impulskøb familiefinanser.dk

Prøv denne Shoppe-Detox, en øjenåbner der afhjælper impulskøb

Shopping kan blive en hobby, en vane, en pause i hverdagen, et tidsfordriv. Det kan også være en dyr fornøjelse, og det kan føles næsten som en afhængighed. Eller, man kan hvertfald nemt føle et kick, når man klikker “Gennemfør køb”. Men det er en midlertidig lykkefølelse. Ofte er glæden større, i det øjeblik hvor man trykker “Køb”, end når man modtager varen. Det er hvertfald min erfaring. Der er ikke altid langt fra tanke til handling, her er min guide til at undgå impulskøb, også ved onlineshopping

Log ud af dine profiler

Det første man bør gøre, er at logge af. Log ud af alle dine shoppe- og betalingsprofiler. Log af paypal, mobilepay, ebay, amazon, wish – alle sider der har login for at gøre det hurtigere at bestille og betale. Så snart du er logget ud, har du skabt muligheden for en tænkepause til dig selv. Butikkens login gemmer ikke dine oplysninger for at gøre dit liv lettere. Det er for lettere at kunne få dine penge. Jo færre klik, jo flere impulskøb og des mere salg til dem. Jo mindre du kan nå at tænke, jo mere køber du. Så giv dig selv så meget betænkningstid som muligt.

Log også ud af dine profiler på webshops, og overvej at handle “som gæst” fremover. Når du er logget ud af dine profiler på diverse webshops, vil du heller ikke længere modtage mail som “Vi har gemt varerne i din kurv”. Som ofte vil være de gange, hvor det faktisk er lykkedes at lukke webshoppen ned, uden at gennemføre købet. Det er butikken naturligvis ikke interesseret i, derfor bruges disse mails til at lokke dig tilbage for at færdiggøre handlen.

Læs også: Hvordan du laver et simpelt og overskueligt budget

Lav nye koder

Det næste skridt er at ændre koderne på alle profiler. Koden skal ikke være nem for dig at huske, kodens formål at også at forlænge din tænkepause. Koderne skal selvfølgelig ikke være ens. Du kan evt lave rigtig besværlige koder, og skrive dem ned et sted.

I min egen Shoppe-Detox valgte jeg, at bede min mand ændre mine koder og opbevare dem. Ikke fordi at han så skulle bestemme, hvad jeg skal eller ikke skal købe. Men for at øge min betænkningstid yderligere. Han havde også min mobilpay kode. Jeg kunne fint modtage betalinger på mit nummer, men for at overføre penge til andre , skulle jeg involvere ham. Det gør at jeg heller ikke laver impulskøb på fx DBA.

Læg dankortet væk

Læg dankortet væk, eller hvilket kort du nu har – Visa, mastercard osv. Tag det ud af pungen eller mobilcoveret. Læg det ned i en æske, i en skuffe, eller i et skab. Eventuelt i et rum hvor du ikke normalt opholder dig, når du er online. Bare sørg for at det er besværligt for dig at finde betalingskortet frem.

Læs også: Køb kun ind én gang om ugen

Indfør ventetid inden køb

Når der så er noget, som du skal købe, så fastsæt en ventetid. En ventetid fra du har udset dig varen, og til du gennemfører købet. Det kan være 3 timer, et døgn, 72 timer, 30 dage. Eller at du lave en regel om altid at sove på det. I en del tilfælde vil interessen dale eller helt forsvinde i løbet af ventetiden.

Skriv en liste over ting du ikke købte

  • Hver gang du får en impuls om at købe et eller andet, skal du skrive det ned.
  • Hver gang du når at stoppe dig selv fra at gennemføre et køb, på grund af betænkningstiden, enten på grund af besværet med nye koder, eller at du først skal til at finde dankortet frem, skriv det ned.
  • Hver gang du mister interessen i løbet af din fastsatte ventetid, skal du skrive det på listen.

Analyser din liste

Efter en måneds tid, kigger du på listen over ting du ikke købte. Udfra denne liste, kan du overraskende nemt se, hvor dine ideer til impulskøb kommer fra. Måske bliver du ofte inspireret fra YouTube, eller i en facebookgruppe om mode, børn, hobby eller boligindretning?

Læs også: om vores familieprojekt om udelukkende at købe brugt

Afmeld nyhedsbrev og tilbudsmails

En del impulskøb udspringer direkte fra reklamer, som dumper ind i mailboxen. Nyhedsmails er ikke for at holde dig opdateret om nyeste trend, det er et middel til mersalg. Mails om at spare en bestemt procent, her og nu tilbud, restsalg, lagersalg tilbud kun for medlemmer og trofaste kunder – alt sammen kun designet for at sælge dig endnu mere.

Det tager tid, men det er godt givet ud at få alle nyhedsbreve afmeldt. Der er altid et link til framelding nederst i disse mails. Gør det også til en vane, at sætte eller fjerne “fluebenet” ☑ når du skriver din emailadresse, sådan at du ikke tilmeldes nyhedsbreve fremadrettet.

Følg bloggen FamilieFinanser : 

 

1 kommentar

  1. Jeg synes ikke det altid virker at fravælge en reklame. De fortsætter ofte uanfægtet..
    De sidste tre impulskøb af “smarte dimser” jeg er faldet for, har skuffet mig dybt. Det er nok til, at jeg nu betænker mig virkelig meget ved at købe på nettet. Jeg betragter de køb som lærepenge.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *