Køb Kun Brugt Familiefinanser.dk

Projekt “Køb Kun Brugt”

I hele 2019 har vi haft vores familieprojekt med målet; udelukkende at købe brugt tøj og ting.

Vi er en familie på fire, to børn og to voksne. Læs mere om hvem vi er som familie .
Vi drømmer om en rejse i sommeren 2020, derfor må vi have fokus på vores økonomi. Vi gør mange tiltag for at spare penge, og ét af dem er/var vores familieprojekt for 2019 “Køb Kun Brugt”
I et år har vi stilet mod udelukkende at købe brugt, og intet nyt. Det har sparet os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst at være rigtig godt for vores jordklode. Faktisk kan en gennemsnitlig dansker spare op til 5 tons co2 pr år, hvor man ikke køber nye “ting og sager”:

Tabel fra den grønne tænketank Concitos rapport “Større trivsel med mindre klimabelastning”

Hvad omfatter projekt “Køb Kun Brugt”? 

Alt!
Alle ting som vi køber, har vi forsøgt at købe brugt.
Alt tøj, sko, alle hobby-remedier, alt hvad vi skal bruge af ting og sager.

Hvordan definerer vi “brugtkøb”? 

Når vi køber brugt er det oftest på den blå avis, eller i en facebookgruppe, altså handl mellem private.
Jeg handler også i loppesupermarkeder og genbrugsbutikker.
Som jeg ser det, handler det at købe brugt, ikke om hvor slidt tingene er.
Det vil sige, at jeg sagtens vil kunne købe noget på dba fx, som beskrives som “ny og ubrugt” og stadig regne det for et brugtkøb.
Når noget er produceret og købt af en forbruger, som af den ene eller anden årsag vælger at sælge det videre, så er det i min definition brugt.

Hvordan er det gået med projektet indtil videre?

Det hurtige overblik findes i disse evalueringer:

De løbende evalueringer af projektet gennem året:

Hvordan har vi håndteret diverse udfordringer?

 • FODTØJ: Vi har udelukkende købt brugte sko, som ikke er gået med, altså andre folks fejlkøb. Læs mere om hvordan vi købte brugte børnesko og sko til voksne
 • UNDERTØJ: Angående undertøj og strømper, er vores anbefaling også at gå efter ubrugte fejlkøb, som dette undertøj, eller disse sokker.
 • GAVER: Det har voldt os lidt problemer i forhold til julegaver. Men det har været nemt at finde gode brugte gaver til fx kalendergaver, raflegaver og klassefødselsdage. Særligt gaver til kommende forældre og babyer, er der et stort udvalg på brugtmarkedet.

Vil du se, hvad vi har købt brugt?

Hvad fik vi ud af projektet?

Vi er endt med at købe langt færre ting, end vi har gjort tidligere år. Og de ting vi købte, var langt billigere end butikkernes tilbudspriser. Så alt i alt, har Projekt “Køb Kun Brugt” sparet os for rigtig mange penge. Faktisk har vi i løbet af samme år, frivilligt afdraget cirka 120.000 kr ekstra på vores gæld, foruden de planlagte afbetalinger. Og det giver en fantastisk fed følelse!

De sparede penge, kommer ikke kun fra ting som vi ikke har købt, eller som vi har købt brugt. De kommer i høj grad fra at have ændret forbrugsvaner. Projektet har virkelig givet os syn for sagerne, på trods af at vi egentlig også inden, betragtede os selv som økonomisk fornuftige. Men bare sådan en forholdsvis lille vane, som at skrive alle køb ned på en liste, som evalueres når måneden er omme – det er en kæmpe øjenåbner.

Det hele startede med en fysisk oprydning i hjemmet, hvorefter der er blevet solgt ud af vores egne fejlkøb og ting vi ikke bruger. Herefter en grundig oprydning i økonomien, hvor budgettet virkelig er gået efter i sømmene, både små udgifter og store poster er vurderet ud fra nuværende behov og situation. Og så en digital oprydning, altså en lang række udmeldelser og afmeldinger fra nyhedsbreve og fordelsklubber, som dybest set bare er målrettede reklamer. Og en sortering i, hvilke profiler og grupper der følges på sociale medier, mange viste sig primært at inspirere til køb.

Kontakt / Følg FamilieFinanser 

 

6 kommentarer

 • squazz

  Utroligt spændende projekt. Min kone og jeg er selv begyndt at skrive på ønskelisterne at gaver købt til os gerne må være købt brugt, og til lillepigen har vi nærmest kun købt brugt tøj og møbler.

  Jeg glæder mig til at følge projektet 🙂

  • FamilieFinanser

   Hej Kasper.
   Tak for din besked og opbakning omkring projektet
   Gaver er et rigtig godt sted at starte.
   Jeg er selv rigtig positivt overrasket over hvordan projektet om kun at købe brugt, medfører at vi er meget mere bevidste omkring køb af ting. Hvor det før har været kortere fra idé til køb, er det nu min oplevelse at vi køber langt færre ting.
   Kh Maria

   • Squazz

    Det giver rigtigt god mening at et øget fokus skaber et mindre forbrug 🙂 Vi har samme erfaring herhjemme. Når først man begynder at lede efter varerne brugt ender man ofte med “hmm, måske jeg egentligt ikke har brug for dette alligevel”

    • FamilieFinanser

     Nemlig.
     Og så synes jeg at processen hvor jeg beskriver vores køb her på bloggen, også gør at man opdager at man faktisk ikke altid får det ud af sit køb som man havde forventet. Fx med vores sodastream, som ikke er så god en investering som jeg havde troet den ville være..

 • Ib Skaale Christoffersen

  Lavede en behovsanalyse på tekstiler over de næste 10 år. Underbukser, strømper, en jakke, cyklebukser, 2 par sommersko, 1 par vintersko, 1 par vinterstøvler, 2 par løbesko. Intet andet. Så er det bare at købe når jeg støder på tilbud, nyt eller brugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *