FamilieFinanser køb Kun Brugt familieprojekt

Projekt “Køb Kun Brugt”

I hele 2019 vil vi udelukkende købe brugt tøj og ting.

Vi er en familie på fire, to børn og to voksne. Læs mere om hvem vi er som familie .
Vi drømmer om at rejse mere, derfor må vi have fokus på vores økonomi. Vi gør mange tiltag for at spare penge, og ét af dem er vores familieprojekt for 2019 “Køb Kun Brugt”
I et år vil vi udelukkende købe brugt, og intet nyt. Det skulle gerne spare os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst at være rigtig godt for vores jordklode. Faktisk kan en gennemsnitlig dansker spare 5 tons co2 pr år, hvor man ikke køber nye “ting og sager”:

Tabel fra den grønne tænketank Concitos rapport “Større trivsel med mindre klimabelastning”

Hvad omfatter projektet? 

Alting.
Alle ting som vi køber, skal købes brugt.
Fx alt tøj, alle hobby-remedier, alt hvad vi skal bruge af genstande.
Måske har vi i virkeligheden brug for mindre end vi tror?
Læs resten af beskrivelsen af projektet længere nede…

Hvordan går det projektet indtil videre?

Marts opsummering af måneden.
Vi har købt brugte sneakers til børnene, garn til et armstrikket tæppe, en sodavandsmaskine, en kaffebrygger samt undertøj til sønnen.

Februar opsummering af måneden.
Vi har købt brugte underhylere til manden, fastelavnskjole til datteren, en thekande, og garn til karklude og indkøbsnet.

Januar opsummering af måneden.
Vi har købt brugt skærm og USB stik til sønnens computer, skoletasker til begge børn, sengetøj, og en dug til stofservietter og stof til beewraps og to æblemadkasser. Vi har også købt en brugt opvaskemaskine.

2018: Jeg startede bloggen i november.
I årets sidste to måneder købte vi brugte strømpebukser til datteren, sokker til sønnen, overtræksbukser til mig, skolivrem og joggingbukser til manden. Derudover backtrackede jeg vores køb af nyt og brugt nogle måneder tilbage i tiden

Hvordan defineres brugt? 

Når vi køber brugt er det oftest på den blå avis, eller i en facebookgruppe, altså handl mellem private.
Jeg handler også i loppesupermarkeder og genbrugsbutikker.
Som jeg ser det, handler det at købe brugt ikke om hvor slidt tingene er.
Det vil sige, at jeg sagtens vil kunne købe noget på dba fx, som beskrives som “ny og ubrugt” og stadig regne det for et brugtkøb.
Når noget er produceret og købt af en forbruger, som af den ene eller anden årsag vælger at sælge det videre, så er det i min definition brugt.

Hvad køber vi ikke brugt?

 • Dagligvarer: Mad, sæbe, tandpasta, solcreme, plaster, medicin, batterier, rengøringsmidler, lapper til cyklen, foder til dyrene, sprinklervæske til bilen osv.
 • Ydelser fra: Mekaniker, håndværkere, fodterapeut osv, og selvfølgelig alt hvad der hører under vores faste udgifter, fx forsikringer, akasse, el-vand-varme, børnenes sfo og sport, abonnementer til mobiler og internet, vi fortsætter sjovt nok også med at afvikle realkreditlån og boliglån, og betaler diverse skatter.
 • Fornøjelser: Alt det der giver livet værdi, det vil vi ikke engang spare på – vi skal selvfølgelig i svømmehallen, biografen og sommerland osv med vores børn, vi vil også gå ud og spise ind i mellem og vi vil snolde hver fredag, og vi kører over Storebælt på familiebesøg osv.

Hvad bliver mest udfordrende?

 • Gaver: Gaver til os selv og andre skal også være købt brugt, det er ikke noget vi har gjort ret meget i familien endnu. Så det bliver spændende hvordan det bliver taget imod. Vi har selvfølgelig også den mulighed at give en oplevelse i gave.
 • Fodtøj: Min forhåbning er at vi kan købe andres fejlkøb, og på den måde stadig holde os inden for kategorien. Jeg er ikke tilhænger af at gå med sko, som er gået til af andre. Fødderne skal bære os hele livet, så dem skal vi passe godt på.
 • Undertøj: Ja hmm.. Brugt undertøj, her er jeg meget ambivalent. Jeg tænker igen at fejlkøb måske er en udvej vi kan benytte, eller at vi må nøjes med det vi allerede har.
 • Familiens forbrug: Her er nok i virkeligheden min største udfordring i min mission med det her projekt: At holde mand og børn til ilden, at motivere dem til kun at købe brugt og til at se værdien i det. Hvis det bare var mine egne køb jeg skulle omdirigere til brugtmarkedet, så ville det næsten være for let…

Ingen regler uden undtagelser

Projektet omhandler vores egne køb og vores egen økonomi.
Derfor vil ungerne selvfølgelig stadig modtage fx fødselsdagsgaver, som er købt fra ny af gavegiveren. Vi har også valgt at børnene må bruge deres lommepenge som de selv vil, da vi tror på at det er bedre at vise dem vejen med vores egne valg, og lade ungerne drage deres egne konklusioner.

Kontakt FamilieFinanser

Kontakt os pr mail: Info@familiefinanser.dk eller mød mig i facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge FamilieFinanser på bloggens Facebookside eller på Instagram 

 

4 kommentarer

 • squazz

  Utroligt spændende projekt. Min kone og jeg er selv begyndt at skrive på ønskelisterne at gaver købt til os gerne må være købt brugt, og til lillepigen har vi nærmest kun købt brugt tøj og møbler.

  Jeg glæder mig til at følge projektet 🙂

  • FamilieFinanser

   Hej Kasper.
   Tak for din besked og opbakning omkring projektet
   Gaver er et rigtig godt sted at starte.
   Jeg er selv rigtig positivt overrasket over hvordan projektet om kun at købe brugt, medfører at vi er meget mere bevidste omkring køb af ting. Hvor det før har været kortere fra idé til køb, er det nu min oplevelse at vi køber langt færre ting.
   Kh Maria

   • Squazz

    Det giver rigtigt god mening at et øget fokus skaber et mindre forbrug 🙂 Vi har samme erfaring herhjemme. Når først man begynder at lede efter varerne brugt ender man ofte med “hmm, måske jeg egentligt ikke har brug for dette alligevel”

    • FamilieFinanser

     Nemlig.
     Og så synes jeg at processen hvor jeg beskriver vores køb her på bloggen, også gør at man opdager at man faktisk ikke altid får det ud af sit køb som man havde forventet. Fx med vores sodastream, som ikke er så god en investering som jeg havde troet den ville være..

Skriv et svar