FamilieFinanser Købestop-op
Projekt "Købestop-op"

Projekt Købestop-op; Maj & Juni

Købestop-op handler om at stoppe op før hvert eneste køb, og tænke sig om.

Vi vil dele overvejserne bag hvert køb, mens vi bevæger os mod endnu større bevidsthed om vores forbrug. Indlægget er delt i tre afsnit:

 • Ting vi har købt i maj og juni.
 • Ting vi var fristet af, men ikke købte.
 • Ting vi overvejer at købe i næste måned.

Vores familieprojekt Købestop-op 2020Læs mere her
Købestop-op vil sige, at vi køber så få ting som muligt. Når vi køber noget, så stopper vi op før hvert eneste køb, og virkelig overvejer om vi kan :
1) Undvære 2) Købe brugt 3) Købe billigere. 
I denne serie af blogindlæg, vil vi hver måned dele tankerne bag alle de ting vi har købt, men også overvejserne bag de ting, som vi ikke købte.

Ting vi købte i maj & juni

Tøj til børnene 672 kr

Sommeren er kommet og det blev tid til at finde sommertøjet frem. Børnene er vokset fra det meste af deres sommertøj fra sidste år, så vi har suppleret deres garderober. De har fået hver en sommerjakke til henholdsvis 67 og 100 kr, brugt og inklusiv forsendelse. Sønnen fik 10 T-shirts til 230 kr, og datteren to tøjpakker til 120 og 155 kr, også alt brugt og porto med i prisen. Total 672 kr.

 1. Kan vi undvære? Nej, ikke når dét de har er blevet for småt.
 2. Kan vi købe det brugt? Alt er brugtkøb på dba.
 3. Kan vi købe det billigere? Jeg bød på nogle af tingene, og andet betalte jeg prisen uden at forhandle. Jeg er fint tilfreds med den samlede udgift.

Sandaler til datteren 479 kr

Lige så tilfreds jeg er med tøjkøbet, lige så ærgerlig er jeg over det her sandalkøb. Datteren ville gerne have sandaler. Guldsandaler. Hun er 8 år. Jeg målte hendes fod, fandt et par ubrugte guldfarvede sandaler i et super mærke, på dba. Hvor heldig kan man lige være? Spurgte til målet i sandalen, pruttede godt og grundigt om prisen, som gik fra 450 kr til 280 inkl forsendelse. Og modtog så desværre et par sandaler som alligevel er for store til hende! Nå, men vi gemmer dem foreløbig, og ser om de passer i sensommeren eller næste sommer.

Men så var der altså bare ikke flere guldsandaler i ubrugt stand til salg på dba. Vi køber gerne fodtøj brugt, men det skal være et fejlkøb som ikke er gået med, og dem er der overraskende mange af faktisk. Bare ikke lige så specifikt som guldsandaler. Så jeg søgte videre på nettet, men intet faldt i datterens smag… Til sidst gav jeg op, tog hende med i Skoringen og krydsede fingre for at hun ikke faldt for et par sandaler i 800-kroners-klassen. Det gjorde hun så ikke. Intet interesserede hende og vi måtte igennem flere butikker, før hun til sidst valgte et par i rosaguld til bare 199 kr. Total pris for begge par: 479 kr.

 1. Kan vi undvære? Nej. Datteren bruger sandaler. Det gør sønnen til gengæld ikke.
 2. Kan vi købe det brugt? Vi prøvede. Det første par var brugt.
 3. Kan vi købe det billigere? Ja hvis nu vi havde kunne nøjes med ét par. Suk.

Tøj til mig selv 484 kr

Jeg har måttet kassere noget af mit eget sommertøj, som var slidt sådan at det kun fungerer til brug hjemme i haven nu. Så jeg har været på udkig efter erstatninger på dba. Der er tonsvis af tøj til salg. Udvalget er faktisk næsten så stort, at det bliver uoverskueligt. Som de fleste måske har opdaget, så vil jeg helst købe brugt tøj. Men det er ret sjældent at jeg køber tøj i det hele taget, så jeg har ikke et særligt stort kendskab til de forskellige mærkers pasform, størrelser osv. Og dét gør det svært at ramme plet med brugtkøb. Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal gå efter, og der er som bekendt ingen returret.

Efter lang tids søgning på dba, over flere uger, endte jeg med at købe nyt tøj. Altså nykøb. Det er jeg ikke så tilfreds med. Jo, tøjet er jeg, men det ærgrer mig, at jeg ikke kan give klimaet dét hensyn, at der ikke skal produceres nyt tøj til mig. Jeg trøster mig med, at mit forbrug af nyproduceret tøj, på årsbasis, ikke er så stort. Men stadig… Nå, men jeg endte med at købe 1 par knickers og 3 stk T-shirts til total 484 kr inklusiv forsendelse fra to webshops.

 1. Kan vi undvære? Det synes jeg ikke at jeg kunne. Alt mit tøj kan være i et gammelt karlekammerskab, så jeg synes ikke at jeg har så meget.
 2. Kan vi købe det brugt? Det ville jeg jo rigtig gerne have gjort. Og jeg havde faktisk også en annonceagent på knickers’ne, men der blev ikke sat til salg i min størrelse.
 3. Kan vi købe det billigere? Jeg havde købt 2 toppe også, til bare 100 kr for to. Men pasformen var ikke optimal, og I stedet for bare at lægge dem i skabet som reservetøj eller “til en regnvejrsdag”, så sendte jeg dem retur. Så lidt har jeg “sparet” i kroner og øre, og nu kan en anden få glæde af dem i stedet.

Gave: Mobil 1205 kr

Vores søn har netop haft sin første runde fødselsdag, 10 år – dét er lidt stort! Nå, men vi har siden børnene startede i 0. klasse, jævnligt blevet mødt med “Hvornår må jeg få en telefon, Ib, Lotte og Åse har sin egen”. Dengang besluttede vi at i vores familie, kan man tidligst få egen telefon når man er 10. Smartphone altså, børnene har en fælles nødssituation-telefon, til når de er alene hjemme. En Usmart-telefon som kun kan ringe og sms’e.

Vi kiggede først på brugte mobiler. Der er faktisk mange selskaber som gør det i secondhand-telefoner. Det er dog primært iPhones og andre dyre modeller. Det synes jeg er ærgeligt, men det er jo et forholdsvis nyt marked, så måske der er et større udvalg af brugte billigere mobiler, når datteren fylder 10 til næste år. Vi endte med at vælge en nykøbt mobil med forholdsvis meget hukommelse, på tilbud til 777 kr. Derudover har vi tilkøbt et cover til 129 kr og en panzer-skærmbeskytter til 299 kr. Total 1205 kr.

 1. Kan vi undvære? Det kommer helt sikkert an på hvem man spørg! Sønnen synes han har undværet lææænge. Vi voksne mente nok han kunne leve uden, så det er en beslutning hvor vi også vægter, at det er vigtigt for børn at være som de andre børn.
 2. Kan vi købe det brugt? Det ville vi have gjort, hvis der havde været et større udvalg af billigere mærker, med besparelser der gør det attraktivt.
 3. Kan vi købe det billigere? Den er købt på tilbud, nedsat fra cirka 1300 kr.

Bog 210 kr

Jeg følger en podcastserie, som har kørt over to år nu. Værterne har netop udgivet en bog i forlængelse af emnet, og den bog har jeg købt. Og læst. Den var god, og nu er den til salg på dba. På den måde kan mit eksemplar af bogen oplyse og glæde flere personer, frem for at ende i min bogreol.

 1. Kan vi undvære? Ja, det kunne jeg godt. Det er også derfor jeg sælger den videre, nu hvor jeg har fået dét ud af den, jeg ville.
 2. Kan vi købe det brugt? Jeg købte den på udgivelsesdatoen, så nej.
 3. Kan vi købe det billigere? Nej, men jeg får forhåbentligt nogle af pengene ind igen ved videresalg.

Hegn 383 kr

Vi har høns. Og én af dem bliver ved med at flyve over hegnet. Så vi købte mere hønsenet osv, og byggede på i højden. Hønen flyver stadig over. I det mindste er hønsene nu med højere hegn, bedre sikret mod ræve og hunde.

 1. Kan vi undvære? Nej, vi har før oplevet en hund hoppe ind i hønsegården og snuppe en høne. Men den flyvende høne, må vi finde en anden løsning på.
 2. Kan vi købe det brugt? Man kunne måske godt have fundet en rest hønsenet der blev videresolgt. Ærligt, så tjekkede jeg ikke.
 3. Kan vi købe det billigere? Manden drønede i Jem & Fix, det plejer være billigt.

Drivhusplanter mm. 457 kr

Vi har et gammelt drivhus som pletvis mangler ruder, det fulgte med da vi købte huset. Jeg planter i det hvert år, med varierende grad af succes. Men der er nu noget særligt, når det lykkes og man kan høste hjemmedyrkede tomater osv. I år har jeg hverken fået købt frø, forspiret, plantet eller noget som helst haverelateret. Der har simpelthen ikke været overskud til det, på grund af min bacheloropgave, eksamen, hjemmeundervisning af børnene og så lige et jobskifte oveni.

Men nu skulle det alligevel være! Så jeg smuttede i havecenter med min svigerinde og fik købt ind i søndags (Slut juni). Jeg har købt 6 tomatplanter, 6 agurkplanter, 4 squash og 1 chilli. Derudover har jeg købt 5 liter gødning og 8 plantesække. Total pris 457 kr.

 1. Kan vi undvære? Ja det kunne vi nok godt, men vi skulle gerne få en masse dejlig grøntsager ud af det.
 2. Kan vi købe det brugt? Umiddelbart ikke.
 3. Kan vi købe det billigere? Ja. Hvis jeg var kommet i gang i foråret, kunne jeg selv have sået fra frø og ventet på tilbud på jord og gødning. Så det er klart at min sene start koster ekstra.

Ting vi ikke købte i maj og juni

Tobak til mig!

Jeg holder mit rygestop. Så fedt! Jeg stoppede (igen) i påsken 2020. Oprindeligt var jeg stoppet første gang i 2015, men faldt i i sommeren ’19, og nu er jeg så tilbage på sporet. Jeg købte en nikotinspray i forbindelse med rygestoppet, læs mere i Projekt Købestop-op for Marts & April. Men den har jeg slet ikke haft brug for. Nikotinsprayen fulgte mig rundt de første par uger, lå i lommen eller tasken, som et sikkerhedsnet hvis rygetrangen skulle melde sig. Men det gjorde den ikke.

Bål-udstyr

Vi har lavet en del bålmad på arbejdet, på sådan et bålstativ med plade. Og det er virkelig inspirerende med alle de muligheder sådan én giver. Så jeg tænkte, at det skal vi selvfølgelig også lave herhjemme. Og så opdagede jeg at der stortset kun findes to udgaver; én ret billig og formentlig tilsvarende kvalitet, og ét virkelig dyrt mærke – som forøvrigt ser ud til at være i restordre sommeren over.

Brugtmarkedet bød ikke på alternativer, desværre. Det kan jo betyde, at folk enten er virkelig glade for deres bålstativ, eller at det ikke er en ting som man forestiller sig kan videresælges. Uanset har jeg besluttet, at vi ikke køber i denne omgang. Vi skal i shelter i sommerferien i år, så her har vi rig mulighed for at lave bålmad “med udstyr”. Hjemme kan vi jo sagtens lave snobrød, skumfiduser og mad i gløderne.

Ting vi overvejer at købe næste måned

Køleskab

Vores køleskab lader til at synge på sidste vers. Der løber vand ud over gulvet, og vi oplever at mælken ikke holder så længe som forventet. Så vi skal på udkig efter et nyt. Eller brugt. Det er lidt besværliggjort af, at skulle passe i det eksakte centimetermål som vores nuværende køleskab.

Ormefælde

De sidste par år har der været orme i samtlige blommer fra vores to blommetræer i haven. Jeg skal lige have læst lidt op på problemet, og så have købt en fælde af en slags.

Mere om bloggen :

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

2 kommentarer

 • Helene

  Sig endelig til hvis du finder en løsning på orm i blommerne – de skyldes vist blommeviklere, og de fælder man kan købe er umiddelbart kun til diagnosticering – selve bekæmpelsen er det ikke lykkes mig at finde en løsning på endnu

  • FamilieFinanser

   Hej Helene.
   Jeg har købt en fælde til at hænge i træet, med noget duft og lim som fanger de små skurke, hvis larver er ormene. Det skulle vist have været hængt op tidligere på sæsonen, men skal nok give en opdatering på om det har nogen effekt.
   Vh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *