FamilieFinanser økonomi blog
Projekt "Købestop-op"

Projekt Købestop-op, Juli

Købestop-op handler om at stoppe op før hvert eneste køb, og tænke sig om.

Vores familieprojekt Købestop-op 2020
Købestop-op vil sige, at vi køber så få ting som muligt. Når vi køber noget, så stopper vi op før hvert eneste køb, og virkelig overvejer om vi kan :
1) Undvære 2) Købe brugt 3) Købe billigere. 
I denne serie af blogindlæg, vil vi hver måned dele tankerne bag alle de ting vi har købt, men også overvejserne bag de ting, som vi ikke købte.

Tidligere indlæg om projektet :

Juli måned går på hæld, og det samme gør vores sommerferie – børnene har dog lidt endnu. Listen over de ting vi har købt i juli kommer her:

Køleskab 4698 kr

Som jeg skrev sidste måned, så er vores køleskab gået i stykker. Køleskabet fulgte med huset da vi købte det for 6 år siden, og der var det jo selvfølgelig ikke nyt. Mærket indikere at det kommer fra Harald Nyborg, så det har nok tjent sin værnepligt.

Jeg ville gerne have købt et brugt køleskab, helst et ubrugt fejlkøb, som det lykkedes os at finde da vi købte opvaskemaskine. Men det var der ikke til salg. Jo som køl/frys, men vi skal kun have køl. Og så gerne et energivenligt ét. Så jeg søgte på A+++ og fandt to på Sjælland på dba. Ingen oplysninger om alder eller kvitteringer, og manden havde nogle indskydelse omkring at skulle låne trailer og +200 km kørsel…

Det endte med at vi valgte at købe et nyt køleskab. Et godt mærke, og A+++. Det kostede 4999 + 99 i levering, til gengæld med 400 kr i cashback hos fabrikanten.

 1. Kan vi undvære? Nej, det gamle er i stykker.
 2. Kan vi købe det brugt? Det kunne vi godt have gjort. Men nogen gange må der et kompromis til.
 3. Kan vi købe det billigere? Umiddelbart ikke, hvis det skal være den energiklasse.

Ting til sheltertur 638 kr

Da coronaen lukkede landet ned, skyndte jeg mig at booke en gratis shelter hos Naturstyrelsen, i tilfælde af at vi måtte aflyse vores rejse til udlandet. Og det måtte vi. Så det blev sheltertur, og derfor måtte vi ud og købe lidt forskelligt.

Gryder med låg, til bål fandt vi i genbrugen til 68 kr. Et myggenet, klog af skade fra sidste års sheltertur, nykøb til 98 kr. Brænde til bål 49 kr. Og luftmadrasser. Jeg kiggede efter brugte, men med fragt ville det have blevet dyrere, end at købe de billige hos T-Hansen, samlet 260 kr

Derudover har begge børn fået gummistøvler i forbindelse med deres spejderlejr. Vi var i fire forskellige genbrugsbutikker og fandt et par til datteren til 35 kr. Sønnens størrelse var der ingen i, så det blev nykøb til 128 kr.

 1. Kan vi undvære? Nej
 2. Kan vi købe det brugt? Det der gav mening og kunne findes, købte vi brugt.
 3. Kan vi købe det billigere? Jeg tror det ikke.

Feriegaver til ungerne 560 kr

I år har børnene igen fået feriegaver. De har fået bøger og Jumbobøger fra genbrug til i alt 157 kr + en bøllehat til 50 kr, og et nykøbt stangtennis til 99 kr. Og så var vi en tur i legetøjsbutik, selvom jeg godt tror at vi alle kan fornemme, at de måske er ved at være lidt for store. Her købte vi for 254 kroners blandet skrammel. Det er lærepenge *host*

 1. Kan vi undvære? Ja, især det i legetøjsbutikken, men det er en proces børnene selv skal erfare og lære af.
 2. Kan vi købe det brugt? Bøger kan heldigvis, og det synes jeg var nogle gode køb.
 3. Kan vi købe det billigere? Bøgerne bliver ikke meget billigere.

Istandsat børneværelser 533 kr

Apropos børn der er ved at blive ældre, ville datteren pludselig gerne have malet sin prinsessevæg i børneværelset, hvid. Smal sag, tænkte jeg og fik en halv spand maling foræret af min søde mor.

Men ak, projektet greb om sig. Det gør det altid, ikke? Gammelt hus med virkelig mange lag tapet, og det endte ved at vi måtte rykke alt ned og sætte væv op, før det kunne males. Og så ville sønnen også gerne lige have malet. Jep. Ikke helt så smal sag alligevel.

Så vi har købt glasvæv til 169 kr til supplement til det vi havde liggende. Malergrej til 146 kr. Diverse tapetopløser og skraberedskaber til 218 kr. Til gengæld havde vi maling nok, da vi kiggede efter i værkstedet. Dét var da fedt.

 1. Kan vi undvære? Død og pine nødvendigt er det jo aldrig at male. Men pænt blev det, og ungerne er glade.
 2. Kan vi købe det brugt? Brugte malingsrester, ellers nykøb.
 3. Kan vi købe det billigere? Det meste er fra Jem&Fix.

Pyntenips mv. til børneværelse 200 kr.

Datteren startede med gerne at ville en tur i Ikea, for at finde ting til sit nye stor-pige-værelse. Hun vidste dog ikke helt hvad hun søgte, så jeg kunne heldigvis lokke hende med i diverse genbrugsbutikker først.

Her fandt hun forskelligt pyntenips; et spejl, et billede, to vaser, en uglefigur og en flot glaskugle. Total 200 kr.

Så var der det med møbler, men før vi fik set os om, blev der byttecentral på vores repos mellem børneværelserne. Datteren kasserede to reolmøbler, og det ene snuppede jeg til sko i entreen. Hun fik så skrivebordet fra repos’en ind på værelset, og den gamle “kongestol” jeg engang malede lyserød.

Sønnen hapsede den store sofa fra repos’en, ind på hans værelse og satte i stedet sin rumdeler derude. På den måde fik vi en masse gratis fornyelse i hjemmet. Og så fik vi ryddet op og ryddet ud, og dét er altid befriende!

 1. Kan vi undvære? Ja
 2. Kan vi købe det brugt? Alt er brugt.
 3. Kan vi købe det billigere? 200 kr nips er billigt sluppet kontra en ikeatur!

Tv til børneværelse 125 kr

Vi havde tidligere fået et ældre tv foræret af bedsteforældrene, som har stået og ventet i et skab, på at vi syntes datten var gammel nok til at få det sat op på værelset. Det blev så sat op på det nyistandsatte værelse, og stoppede lige så pludseligt med at virke. Eller. Tv’et fik ved et uheld mast Karsten (chromecast’en) ind, så stikket blev ødelagt. Kombi af dreje-tv-arm og ivrig 8årig.

Så manden efterlyste et brugt tv på facebook, og fandt et til 250 kr, hvor det stakkels barn selv må betale halvdelen ud af hendes lommepenge .

 1. Kan vi undvære? Da først det ene tv havde været sat op og virket i to timers tid , kunne datteren bestemt ikke undvære tv på værelset.
 2. Kan vi købe det brugt? Det gjorde vi.
 3. Kan vi købe det billigere? Prisen var helt fair. Dog mangler fjernbetjeningen, men vi vurderer lige behovet.

Ormefælde til blommetræ 148 kr

Nu ville jeg virkelig gerne komme med en solstrålehistorie om blommer uden orme. Men sandheden er, at jeg ikke fik tænkt mig om. Der var allerede orme i de umodne blommer, og blommerne bliver ikke spiselige af at jeg hænger en fælde op.

Men næste år kommer den op i marts måned. Og så håber vi på ormefri blommer. For øvrigt er jeg blevet lidt klogere. Det er nemlig ikke orm, men larver. Og det er så insekt-forældrene som fælden fanger på et limpapir…

 1. Kan vi undvære? Ikke hvis vi vil have spiselige blommer.
 2. Kan vi købe det brugt? Nej, det er engangs.
 3. Kan vi købe det billigere? Måske det kommer på tilbud uden for sæsonen?

Bloggen FamilieFinanser : 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *