Projekt “Køb Kun Brugt”

I hele 2019 vil vi kun købe brugte ting

Det handler om økonomi, opsparing, bevidst forbrug og bæredygtighed
Projektet 

Vi er en familie på 4, to voksne i midt 30’erne og to børn på 7 og 8 år.
Vi drømmer om at rejse mere, derfor må vi have fokus på vores økonomi, for at kunne generere opsparing.
Vejen dertil, skal banes ved at blive og være, meget bevidste om vores forbrug.
Metoden vil være at vi i et år, kun køber brugt – det er dejlig bæredygtigt, og det er en fantastisk sidegevinst af projektet. Faktisk kan en gennemsnitlig dansker spare 5 tons co2 pr år, hvor man ikke køber nye “ting og sager”:

Tabel fra den grønne tænketank Concitos rapport “Større trivsel med mindre klimabelastning”

Læs mere om hvem vi er

Motivation til gældsafvikling FamilieFinanser køb Kun Brugt
FamilieFinanser, en hverdagsblog om økonomi. Følg vores familieprojekt om kun at købe brugt i 2019.
Hvordan defineres brugt? 

Når vi køber brugt er det oftest på den blå avis, eller i en facebookgruppe, altså handl mellem private.
Jeg handler også i loppesupermarkeder og genbrugsbutikker.
Som jeg ser det, handler det at købe brugt ikke om hvor slidt tingene er.
Det vil sige, at jeg sagtens vil kunne købe noget på dba fx, som beskrives som “ny og ubrugt” og stadig regne det for et brugtkøb.
Når noget er produceret og købt af en forbruger, som af den ene eller anden årsag vælger at sælge det videre, så er det i min definition brugt.

Hvad omfatter projektet? 

Alting. Alle ting som vi køber, skal købes brugt.
Fx alt tøj, alle hobby-remedier, alt hvad vi skal bruge af genstande.
Måske har vi i virkeligheden brug for mindre end vi tror?

Se hvad vi har købt brugt indtil videre :

Hvad køber vi ikke brugt?
 • Dagligvarer: Mad, sæbe, tandpasta, solcreme, plaster, medicin, batterier, rengøringsmidler, lapper til cyklen, foder til dyrene, sprinklervæske til bilen osv.
 • Ydelser fra: Mekaniker, håndværkere, fodterapeut osv, og selvfølgelig alt hvad der hører under vores faste udgifter, fx forsikringer, akasse, el-vand-varme, børnenes sfo og sport, abonnementer til mobiler og internet, vi fortsætter sjovt nok også med at afvikle realkreditlån og boliglån, og betaler diverse skatter.
 • Fornøjelser: Alt det der giver livet værdi, det vil vi ikke engang spare på – vi skal selvfølgelig i svømmehallen, biografen og sommerland osv med vores børn, vi vil også gå ud og spise ind i mellem og vi vil snolde hver fredag, og vi kører over Storebælt på familiebesøg osv.
Hvad bliver mest udfordrende?
 • Gaver: Gaver til os selv og andre skal også være købt brugt, det er ikke noget vi har gjort ret meget i familien endnu. Så det bliver spændende hvordan det bliver taget imod. Vi har selvfølgelig også den mulighed at give en oplevelse i gave.
 • Fodtøj: Min forhåbning er at vi kan købe andres fejlkøb, og på den måde stadig holde os inden for kategorien. Jeg er ikke tilhænger af at gå med sko, som er gået til af andre. Fødderne skal bære os hele livet, så dem skal vi passe godt på.
 • Undertøj: Ja hmm.. Brugt undertøj, her er jeg meget ambivalent. Jeg tænker igen at fejlkøb måske er en udvej vi kan benytte, eller at vi må nøjes med det vi allerede har.
 • Familiens forbrug: Her er nok i virkeligheden min største udfordring i min mission med det her projekt: At holde mand og børn til ilden, at motivere dem til kun at købe brugt og til at se værdien i det. Hvis det bare var mine egne køb jeg skulle omdirigere til brugtmarkedet, så ville det næsten være for let…
Hvad kan man forvente af projektet?
 • Jeg vil hver uge lave et indlæg på bloggen om hvad vi har købt, og til hvilke priser.
 • Jeg vil beskrive de overvejelser og udfordringer der har været omkring det enkelte køb.
 • Og jeg vil være ærlig hele vejen.
 • Også når det er rigtig svært, eller hvis vi bliver uenige, og også når noget ikke lykkes.
Undtagelsen 

Projektet omhandler vores egne køb og vores egen økonomi.
Derfor vil ungerne selvfølgelig stadig modtage fx fødselsdagsgaver, som er købt fra ny af gavegiveren.Kontakt: Info@familiefinanser.dk

Mød mig i min facebookgruppe Spar Penge i Hverdagen, hvor medlemmerne deler alverdens tips og ideer til at spare penge.

4 kommentarer til “Projekt “Køb Kun Brugt””

 1. Utroligt spændende projekt. Min kone og jeg er selv begyndt at skrive på ønskelisterne at gaver købt til os gerne må være købt brugt, og til lillepigen har vi nærmest kun købt brugt tøj og møbler.

  Jeg glæder mig til at følge projektet 🙂

  1. Hej Kasper.
   Tak for din besked og opbakning omkring projektet
   Gaver er et rigtig godt sted at starte.
   Jeg er selv rigtig positivt overrasket over hvordan projektet om kun at købe brugt, medfører at vi er meget mere bevidste omkring køb af ting. Hvor det før har været kortere fra idé til køb, er det nu min oplevelse at vi køber langt færre ting.
   Kh Maria

   1. Det giver rigtigt god mening at et øget fokus skaber et mindre forbrug 🙂 Vi har samme erfaring herhjemme. Når først man begynder at lede efter varerne brugt ender man ofte med “hmm, måske jeg egentligt ikke har brug for dette alligevel”

    1. Nemlig.
     Og så synes jeg at processen hvor jeg beskriver vores køb her på bloggen, også gør at man opdager at man faktisk ikke altid får det ud af sit køb som man havde forventet. Fx med vores sodastream, som ikke er så god en investering som jeg havde troet den ville være..

Skriv et svar