Køb Kun Brugt
Projekt "Køb Kun Brugt"

Projekt “Køb Kun Brugt” – status efter 6 måneder

Vi er nu næsten halvvejs i vores projekt og det er tid til et tilbageblik.

Det hele startede sidste år, efter en gevaldig oprydning i økonomien, som kom i kølvandet på en gevaldig oprydning i vores ejendele. Faktisk startede det hele med at vi gerne ville leve mere sparsomt, for at få råd til de ting som virkelig betyder noget. I den forbindelse fandt jeg vej til en facebookgruppen Minimalisme og Købestop, og det blev startskuddet til en større bevidsthed om både forbrug, klima og om hvad der bringer værdi i vores liv. Altså i vores families liv, for det er selvfølgelig subjektivt. I forlængelse af alle de her tanker, overvejelser og nye veje, ideer og måder vi gerne vil leve vores liv, så opstod ideen om at opsætte et familieprojekt.

Vores familieprojekt for 2019.
I et år vil vi udelukkende købe brugt, og intet nyt.
Det skal gerne spare os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst, at være rigtig godt for vores jordklode.
Læs mere om selve Projekt “Køb Kun Brugt”

Økonomi, bæredygtighed og minimalisme

Et familieprojekt som skulle forbinde det økonomiske, det bæredygtige og det minimalistiske, og jeg synes det er lykkes meget godt. Projektet går i al sin simpelhed ud på, at vi i et år, kun vil købe brugt. Vi sparer ret mange penge ved at købe brugt frem for nyt, det er selvfølgelig bæredygtigt rent co2 mæssigt at undgå at købe nye ting, og det har virkelig været en øjenåbner for, at vi før har købt meget mere end vi har brug for, og også mere end hvad egentlig bringer glæde. Og når jeg siger vi i denne sammenhæng, så er det nok mest mig. Mig, der har haft shopping som hobby, eller vane, eller tidsfordriv… Kært barn har mange navne, som man siger.

Det er jo ret meget mere besværlig at købe brugt.  Det er ikke bare søg-klik-køb som før. Jeg har opdaget hvor mange køb der før har været pr automatik nærmest, særligt børnetøj mv. “Hov det er ved at være sommer, ungerne skal have nyt sommertøj”. Nu hvor det skal være brugt, så ulejliger jeg mig lige at undersøge hvad de rent faktisk mangler, inden jeg åbner dba. Men jeg har også opdaget at jeg ofte bliver inspireret af Facebook og YouTube til at købe. Ironisk nok, kan man se videoer om at leve minimalistisk, og pludselig er man overbevist om at man er nød til at eje nogle flere grønne planter eller flere par af yndlingsbukserne osv. Og så er jeg flere gange faldet i tankefælder om at købe for at spare, fx køkkenudstyr. Jeg synes helt sikkert at vores familieprojekt,  det at stile efter kun at købe brugt, det skaber meget bevidsthed omkring det forbrug og mønster jeg har og har haft

Det er tid til status, og der må lidt tal på bordet for de seneste 6 måneder
  • 24 stykker tøj har vi købt samlet set. Det fordeler sig på en bluse til mig, en fastelavskjole til datteren, FDF skjorter til begge børn, og resten fordeler sig på strømper og underhyler til sønnen.
  • 3 par sko, alle til børnene.
  • 4 gaver. Til babyshower, barselsbesøg og klassefødselsdage.
  • 7 ting til kreaprojekter. Dvs garnnøgler til karklude, duge til stofservietter, stof til bee’s wraps
  • 8 køkkenting. Opvaskemaskine, madkasser, kaffekande, thekande, sodastream og flasker hertil.
  • 11 ting til husbrug. Skoletasker, kufferter, dørmåtter, dvd og sengetøj.
  • 2 stk elektronik, en skærm og en usb.
  • 4 ting til have/dyr. En rugemaskine og tre spande.

Derudover har vi også købt en række nye ting.  Jep. Vi er ikke perfekte. Men ærlig skal jeg nok være. Udover elpærer og røgalarmer og lignende som ikke giver mening at købe brugt,  drejer det sig om følgende ting, der kan deles i to kategorier: De ting som det ikke har været muligt at finde på brugtmarkedet, inden for tidsrammen for hvornår vi skulle bruge det (en malerrulle, en bestemt bold fra fysioterapeuten, to gennemsigtige plastikkasser, en ukrudtsbrænder, volierenet og en kyllingevarmer. Og “impulskøb” (to stk kattelegetøj da vi fejrede deres fødselsdag, to smågaver til børnene i en spontan fejring, tilskud til en fællesgave med venner)

Hvad har vi ellers fået ud af projektet?

Vi har faktisk fået afdraget en rigtig stor del af vores gæld, og det er mega fedt. Men det bedste er nok i virkeligheden at vi har opdaget hvor lidt vi faktisk har brug for af materielle ting. Og børnenes øgede bevidsthed omkring det. Ja, livet er skønt.

Bloggen FamilieFinanser

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *