FamilieFinanser julegaver
Gaver,  Projekt "Køb Kun Brugt"

Projekt “Køb Kun Brugt” Julegaverne 2019

Et indlæg om de julegaver vi har købt i år, og hvad det har kostet

Julegaverne skulle jo gerne være kronen på værket af vores familieprojekt for 2019 “Køb Kun Brugt”. Vi har dog ikke udelukkende købt brugte gaver, for det var faktisk lidt sværere end jeg havde regnet med. I løbet af året har vi hoppet lidt let og elegant over det med at give gaver uden at købe nyt. Vi har primært givet pengegaver, men også oplevelsesgavekort, og været med i fællesgaver (sammenskudsgaver) til venner og kollegaer. I vores familie giver vi ikke rede kontanter i julegave, her forsøger vi at opfylde ønsker.

Vores familieprojekt for 2019.
I et år vil vi udelukkende købe brugt, og intet nyt.
Det skal gerne spare os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst, at være rigtig godt for vores jordklode.
Læs mere om selve ProjektKøb Kun Brugt

Brugte gaver i løbet af året

De steder hvor brugte gaver har gjort sig rigtig godt i løbet af året, er gaver hvor man ikke får en ønskeseddel, og så de mindre og lidt upersonlige gaver. Uden ønskeseddel kan fx nævnes kalendergaver fra nissen, hvor vi primært har givet brugte brætspil og jumbobøger mv. Men også de små gaver til klassefødselsdage, hvor vi ellers gerne giver mønter, for at barnet kan spare sammen til noget brugbart. Raflegaver kan også snildt være brugte ting. Men også til voksnes fødselsdag, hjemmelavede gaver af brugtkøbte materialer, fx et armstrikket tæppe. Og så har det har være overraskende nemt at finde lækre brugtkøbte babyting og babytøj, som sælges uden at være brugt forinden, til babyshower, barselsgaver og dåbsgaver.

Tanker om julegaver

Julegaverne er en anden snak. Det har været svært i forhold til at købe brugt. Det er i det hele taget enormt svært, ikke at komme til at presse sine egne værdier, ned over hovedet på de personer, som man gerne vil glæde med en julegave. For det er jo dét, som er formålet med at give en gave – at glæde modtageren. Så her har vi været lidt i konflikt omkring projekt “Køb Kun Brugt” og så det at give hvad modtageren rent faktisk ønsker sig.

Jeg vil sige, at købestoppet i år, har gjort os meget mere bevidste om hvad vi selv ønsker os. Både børn og voksne. Børnene har i år ikke fået legetøjskataloger eller lignende til inspiration. De sidste år, har der nemlig været alt for mange gaver under træet, som ikke er blevet værdsat andet end da gaven blev åbnet. Og det er jo mega ærgeligt, og et voldsomt spild. Så i år har ungerne virkelig været i tænkeboks angående deres julegaveønsker.

Netop det her, med at give en gave som bliver brugt og værdsat, er også det, som i nogle tilfælde har ledt os væk fra at købe en julegave brugt. Fx har min søster ønsket sig et par sorte bukser i et bestemt mærke og en navngiven variant af det mærke, hvor pasformen er helt perfekt til hende. I princippet kunne jeg sagtens have fundet et par lignende sorte bukser på den blå avis, måske endda nogle der stadig havde prismærket på. Men det specifikke tøjmærke, størrelse og model kunne ikke findes brugt. Så jeg købte dem fra ny. Alternativet ville nok være, at vi gav et par brugte bukser som lignede dem hun ønskede sig, som måske kom til at ligge bagerst i tøjskabet. Og hun alligevel selv, endte med at købe det par bukser fra ny, af de specifikke hun ønskede sig. Og så er vi jo lige vidt, rent klimamæssigt.

Økonomien omkring julegaverne

I det følgende vil jeg fortælle om, hvad vi har købt i julegave, både nyt og brugt. Det er de gaver, som vi har stået for at købe, men ikke kun fra os selv. En del af gaverne er købt på vegne af familiemedlemmer, som har givet penge og bedt os selv stå for indkøb af gaver fra dem til os.

Total har vi en udgift for julegaver på 8922 kr, hvoraf de 2300 er pengene til gaver fra andre til os, som vi selv har stået for at indkøbe. Jeg har valgt at medtage de gaver fra andre i dette indlæg, fordi vi havde fuld råderet over hvad der blev købt. For de 2300 er købt 10 gaver.

De resterende 6622 kr er fra vores egen lomme. Disse penge fordeler sig på gaver vi har givet hinanden indbyrdes, og gaver vi har givet til øvrige familiemedlemmer. Vi 4 i vores husstand, og har indbyrdes givet hinanden gaver for 4428 kr. Vi var i år på gave med andre 14 familiemedlemmer, de har til sammen fået gaver for 2194 kr.

Julegaver købt brugt

Det er dog lykkedes os, at give en del brugte julegaver alligevel. Primært til os selv indbyrdes i husstanden. Men også en brugt bog i fin stand, til et andet familiemedlem. Jeg selv fik rulleskøjter og beskyttelse hertil. Der er overraskede mange par næsten ubrugte rulleskøjter til salg på dba. Det er gaven til mig fra min mand, og jeg glæder mig til at komme ud og rulle ture med ungerne.

Derudover har vi købt en del brugt til børnene. Fx Kreativt legetøj, hvor børnene skal følge en opskrift og lave krystaller, og et eksperimentsæt med magnetisme, statisk elektricitet, batteri og elmotor. Et brætspil med tarokkort, er der også købt brugt.

Bøger er virkelig godt som brugtkøb. Børnene fik hver de første bøger fra bogserier, og hver en anden tykkere bog, som passer til deres læseniveau. Sønnen fik også to forskellige bøger med gåder og opgaver, sjov at disse findes på brugtmarkedet uden at være udfyldt. Datteren fik en kogebog og en bagebog, begge alderssvarende.

Oplevelser med videre

Nogle ting fungerer ganske enkelt ikke som brugt. Fx oplevelsesgaver, billeder og andre fotogaver, og spiselige lækkerier, som også var under træet i år. Det siger sig selv, men hører ikke rigtig til under “brugt” eller “nyt”. Vi synes at fotogaver er gode til voksne, fx børnenes bedste- og oldeforældre.

Læs også indlægget om Jul & Genbrug ; hjemmelavede gavemærker, hjemmelavet kalenderlys og intet nykøbt gavepapir i år.

Julegaver købt nyt

De julegaver vi har købt fra ny, er :

 • Nyudkomne bøger, som ikke findes på brugtmarkedet endnu.
 • Elektronik, fordi at meget af det, desværre ikke fremstilles i en kvalitet der er ment til at holde til flere ejere/gennem en længere årrække.
 • Et løbehjul, som var billigere på tilbudspris end brugtpris. Det samme med playstation spil + noget tøj i et specifikt mærke. Her sætter den økonomiske fornuft ind; det skal simpelthen ikke være dyrere for os at købe brugt.
 • Som med bukserne jeg fortalte om, var det også et specifikt ønske om et fødselsdagstog i et bestemt motiv, som ikke fandtes på dba.
 • En kasket, et brætspil, gipsafstøbningssæt, en notesbog og nogle tusser.
 • En kjole, købt i stedet for et gavekort til en specifik tøjbutik
 • Og så makeup og duft, hvor vi er tilbageholdende med at købe brugt, på grund af risikoen for kopivarer.

Er vi så tilfredse?

Her mener jeg med vores egen indsats, i forhold til at projektet “Køb Kun Brugt”. Både og, vil jeg sige. Vi kunne godt have gjort det bedre. De gavemodtagere, hvor der ikke var tale om specifikke ønsker, kunne vi reelt set bare have givet oplevelser, frem for fysiske gaver. Det havde set bedre ud, her i “opgørelsen”, og også i et klimaperspektiv, hvor oplevelser er bedre end nykøb. Så der er helt klart plads til forbedringer næste år.

Set i forhold til tidligere år, har vi dog alligevel rykket os meget. Både i forhold til, at der i det hele taget er brugte gaver under træet. Men også særligt bevidstheden om, hvad vi egentlig mangler i vores liv og ønsker os, som vil give os værdi og glæde. Jeg forestiller mig, at vi med de gaver som vi og særligt vores børn har fået i år, ikke vil opleve det samme spild som tidligere.

Med spild mener jeg, gaver som når nyhedsværdien har lagt sig, ikke bruges yderligere. Børnene har været virkelig velovervejede i deres julegaveønsker i år. Men vi har også i løbet af året, haft mange snakke om hvilke ting/gaver man har meget glæde af, og hvilke som man kunne have undværet.

Følg bloggen FamilieFinanser

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

2 kommentarer

 • Louise

  Vi har begrænset vores gaver så vi kun giver gaver til børnene i familien og dem er der så 5 af – vores egen inkl. Det blev for mange ubrugelige ting og bytte-gavekort for mig til at jeg gad give resten af familien så da min mands side af familien foreslog at vi skulle stoppe med at give gaver slog vi til og meldte det ud til min side af familien. Min bror og hans familie har også altid returneret det meste vi har givet dem (selv når tingene stod på deres ønskeliste).

  Vi har brugt for 500 kr. pr. barn, dog lidt mere til vores datter ca. 1500 kr. Vi har ikke prioriteret at købe brugt da vi ikke umiddelbart kunne finde de pågældende ting brugt og så valgte at bruge tiden anderledes – til gengæld har vi solgt noget af vores datters ubrugte og dermed næsten nye legetøj, her op til jul, til glæde for andre.
  Hun har fået et par sko, et sæt nattøj, et penalhus og en (Elsa) kuffert hvilket altsammen var ting som hun alligevel skulle have, derudover et stort Frozen 2 Lego sæt og så en Elsa dukke fra julemanden.

  Min mand og jeg har givet hinanden en mindre gave hver, så der var noget at pakke op overfor vores datter – cremer jeg var ved at løbe tør for og Lego som han samler på da vi ikke mangler noget og jeg ikke vil have mere som fylder vores hjem. Alt i alt 4.500 kr.

  • FamilieFinanser

   Hej Louise.
   Tak for din besked.
   Det lyder dejligt nemt og overskuligt sådan som i gør det, hvor der kun er julegaver til børnene. Og så giver det bare rigtig god mening, at give ting som man alligevel ville have købt, som gaver, frem for at “opfinde” ønsker, der som du siger, bare bliver fyld i hjemmet.
   Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *