Pakkekalender med genbrugsgaver
Gaver,  Højtider

Pakkekalender med genbrugsgaver

Nissegaver, adventsgaver, kalendergaver – i år har vi valgt en udgave med gaver fra genbrug

Traditionen med nissen

I mit barndomshjem kom julemanden hver nat og lagde en lille ting i sokken, den tradition bragte vi videre til vores børn, bare i en udgave hvor det er en lille nisse som flytter ind hos os. Nissen har en nissedør som jeg lavede da ungerne var små, af en lille træbilledramme.
De første mange år kom nissen med gaver hver nat, juleslik eller plastikskrammel. Og så drillede han også tit.

Pakkeleg brugte gaver
Her bor vores nisse hver december måned

Gaver fra genbrug

I år, hvor vi qua vores familieprojekt om udelukkende at købe brugt, har vi selvfølgelig også købt brugte gaver fra nissen til børnene, som er 8 og 9 år. Gaverne består primært af brætspil og læsestof. Vi er begyndt at spille en del familiebrætspil, og kunne godt bruge nogle nye til sammenligning. Børnene er blevet rigtig glade for at læse inden sengetid, og derfor er hverken spil eller læsestof egentlig en merudgift, siden vi alligevel ville have købt det før eller siden.

Vores familieprojekt for 2019.
I et år vil vi udelukkende købe brugt, og intet nyt.
Det skal gerne spare os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst, at være rigtig godt for vores jordklode.
Læs mere om selve Projekt “Køb Kun Brugt”

Liste over genbrugsgaver

 • 6 Familiebrætspil købt på dba. De gives som fællesgaver til børnene. Samlet pris inklusiv forsendelse: 485 kr (Det sidste spil; Ticket to ride, er stadig undervejs med posten)
 • 12 Jumbobøger fra loppesupermarked. De 11 er gaver til sønnen og 1 til datteren. Samlet pris 75 kr.
 • 10 Wendy hesteblade fra loppesupermarked. 10 gaver til datteren. Samlet pris 25 kr.
 • 1 Julekalender på dvd. Fællesgave til børnene. Købt i loppesupermarked. Pris 20 kr.
 • 2 Julekrea sæt, ét til hver af børnene. Købt i loppesupermarked. Samlet pris 35 kr
 • 2 Mal-selv billeder, ét til hver af børnene som de evt kan male og give i gave. Købt i genbrugsbutik. Samlet pris 20 kr.
 • 1 Drømmefanger til datteren. Købt i loppesupermarked. Pris 20 kr
 • 1 par rulleskøjter til sønnen. Købt i loppesupermarked. Pris 45 kr

I alt gaver til 21 dage til en samlet pris af 725 kr. Til sammenligning kunne vi cirka have købt 3 af familiebrætspillene butiksnye til den pris. Det er lige over 17 kr pr gave pr parn, og noget billigere og væsentligt mere brugbart end de færdigkøbte pakkekalendere, ud fra vores erfaring. Børnene er blevet for store til kalendere med lego og barbie-dimser, glæden er simpelthen for kortvarig, sådan “Hurra! og så over skulderen hen i bunken med dagens dims”. Det samme oplevede vi, da jeg selv sammensatte pakkekalendere af forskellige små legetøjsgaver, også selvom legetøjet var alderssvarende. Nu skammer jeg mig egentlig over alt det bras jeg har købt i 10-kroners butikker og på ebay, wish o.l. Men det eneste man kan ændre, er fremadrettet.

De sidste 3 dage, er gaverne udskiftet med:

 • 1 dag hvor nissen driller. Det vil være i retningen af at mælken er farvet med frugtfarve, tandbørsterne er hængt op med gavebånd og madpakken er pakket ind som julegave.
 • 1 dag med aktivitet. Nissen giver os i år en tur på skøjtebane. Børnene har aldrig prøvet det før.
 • 1 dag med filmhygge. Nissen finder julefilmene frem og giver os penge til at bestille mad udefra. Det vil være én af de sidste dage før jul.

Aktiviteter som gaver

Ovenstående ting går igen fra sidste års udgangspunkt, hvor vi integrerede alle decembers hyggeaktiviteter i gaverne fra nissen. Det var fx ingridienser til smagekagebagning, risengrød og konfekt, opgaver som at pynte op, fælde juletræ og samle pynt til juledekorationer mv. Læs hele listen fra sidste år

Minimalismetanker…

Det kan også sagtens være at det viser sig, at ungerne ikke kan forholde sig til 6 nye spil på 24 dage, og stadig få maksimal glæde ud af det. I så fald får de bare spiselige lækkerier nogle af dagene, og så gemmer vi de overskydende spil til en anden gang. Børn kan også blive overvældede og stressede, særligt i december. Så selvom det er i den kærligste mening, alt hvad vi gør for vores poder, så skal det stadig være alt med måde. Mere er sjældent bedre. Vælg kvaliteten frem for kvantiteten, som man siger. Og giv gaverne værdi, ved at invistere tid. Ikke kun i valget af gaver, men også tid i et længere perspektiv. Hvilken glæde ville et familiebrætspil give i længden, hvis ikke vi tager os tiden til at lære reglerne og spille spillet med vores børn igen og igen?

Bloggen FamilieFinanser 

 

2 kommentarer

 • MilleSmille

  Hej Maria. Mig og sønnen + en kammerat med hans mor har et par gange været på en ‘brætspilscafé’, hvor vi dér har prøve nye spil af, da vi (eller rettere mest mig og sønnen) også er ret glade for brætspil. Dér prøvede vi bla Danmarksspillet, som jeg efterfølgende selv købt (brugt selvfølgelig) og gav til gave. Der kunne vi også spørge, om de kunne anbefale et sjovt spil til os + hjælpe lidt igang med det. Der er en mindre leje-betaling, som dog så gælder hele dagen og man derved kan komme igennem et par stykker. Klassens forældreråd har desuden arrangere en brætspilscafe første lørdag i nov, hvor man hver især medbragte 1 brætspil a ca 5-20 min varighed (gerne de utraditionelle) og man dér så kunne få ideer til advents- eller en mandelgaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *