No Spend måned
Økonomi

No Spend måned – august opdatering

No Spend, Low Spend, Minimum Forbrug Challenge – i august har jeg forsøgt at bruge så få penge som muligt, her kommer sandheden om hvordan det gik. Udfordringen kommer fra Facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen, og lyder således:

 • Brug så lidt som muligt på materielle ting.
 • 🎮 Ingen køb af unødvendige ting.
 • ✈️ Ingen køb af rejser.
 • 🍔 Ingen køb af junkfood og slik.
 • 🔒 Ingen køb, som man ikke kan udsætte til 1. sep.

Dagligvarer: 3614 kr.

Dækker over al husholdning; mad og personlig pleje. Vi er en familie på 4 og budgeterer med 4000 kr pr måned. Dog er vores månedlige gennemsnitsforbrug pt 4500, da vi på det seneste har købt en kvart ko. Jeg tænker dog at vores gennemsnit vil jævne ud til ca 4000 over tid. Men vi har altså brugt lidt mindre på dagligvarer end normalt. Vi kunne have brugt en del mindre. Men det, der skete er lidt tankevækkende.

Jeg handler kun én gang om ugen. Oftest alene, men ind imellem er en af ungerne med, hvis jeg beder om hjælp. Da jeg midt i udfordringen, skal ud og handle til trejde uge, stiller både mand og datter frivilligt op til at køre med. De havde simpelthen bemærket at der manglede noget af det, som vi plejer at købe. Så nu tog de sagen i egen hånd, selvom det ikke skal forstås som om nogen er blevet sultet eller lignende.

Det giver anledning til at huske på, selvom vi i familien er enige om at være bevidste om vores forbrug, så kan man også spare for meget. Så hvis jeg vil spare figenstængerne væk, må jeg sørge for et alternativ. Lidt sat på spidsen; pasta og ketchup kan fungere for studerende, ikke nødvendigvis for familien.

Planlagte udgifter: 1605 kr.

Der har i måneden været en række planlagte udgifter. Til betalingsbro i forbindelse med den årlige familiesommerfest. Til en fødselsdagsgave. Til en biograftur med ungerne. På apoteket. Og så lærte vores søn at svømme, det havde vi aftalt ville udløse en belønning i form af ekstra lommepenge.

Det er klart for os, at man ikke aflyser aftaler og aktiviteter, fordi man beslutter at prøve kræfter med Minimum Forbrug Challenge. Men det er også fint at blive bevidst om, hvor mange penge vi faktisk har øremærket i denne katagori.

Og så er det værd at bemærke, at ungerne hyggede sig lige så fint i dag på vores gåtur til legepladsen, som da vi var i bio. Der blev fjollet, grinet, leget, samlet agern og kastanjer, og hoppet i vandpytter med bare tæer. Så en ballance i kombinationen af gratis og købte oplevelser, må være værd at sigte efter.

Udgifter som kunne have ventet: 844 kr.

Det er jo én af de “forbudte kategorier” i udfordringen, men her findes alligevel et par postetinger. Sko til manden, det kunne godt have været udskudt et par uger, men nu var der faktisk et par på dba, som passede ift mærke og pris. Reservering af lufthavnsparkering kunne også have ventet, men de billigste pladser bliver jo udsolgt først. To brugte dvd’er kunne også have været udsat. Men nu har sønnike læst Narnia færdig, så det var oplagt at se filmen også. Den trejde film ligger på streaming, så det købte jeg ikke.

Nu har vi igennem længere tid, øvet os på at undgå impulskøb, og det mener jeg ikke at de tre køb her hører under. Jeg har en liste hvor jeg skriver ting, som jeg har lyst til at købe. De fleste ting er ikke relevante efter noget tid, mens andre ting på listen bliver et velovervejet køb.

Unødvendige udgifter: 865 kr

Dem er der også nogle af. Igen en fy-kattegori. Jeg har købt tobak, total dumt. Er pt faldet i med hensyn til rygestop, men arbejder på at komme tilbage. Jeg har købt kreamaterialer i genbrugen, fik nogle småting til ungerne med i prisen (6 jumbobøger og en taske/penalhus). Så det var en god handel. Derudover har jeg solgt nogle kreationer for et større beløb end det jeg købt for. Og så har jeg været ude med veninderne. Sushi og bytur. Spontant planlagt i løbet af ugen. Det havde jeg simpelthen ikke lyst til at sige nej tak til.

Total: 6928 kr.

Det som ikke er nævnt her, er vores faste udgifter, og hvad manden har brugt penge på af diverse til ham selv.

Hobby, familie- og socialliv er vigtigt. Det fylder meget i budgettet, må jeg bare erkende. Det kan selvfølgelig gøres lige så dyrt eller billigt som man vil, og nogle af jer som læser med, er garanteret rigtig gode til at finde steder at spare her også. Vi har rykket os rigtig meget når det kommer til materielt forbrug, det er jeg rigtig glad for. Jeg synes kun vi køber ting som vi har brug for, og køber kun brugt. Læs mere om vores familieprojekt Køb Kun Brugt.

Bloggen FamilieFinanser 

 

2 kommentarer

 • Frederik

  Spændende koncept – og fint resultat i øvrigt. Jeg er bare studerende (og aleneboende), så det er klart, at det er væsentlig lettere at holde styr på økonomien end en familie på 4.

  Derfor imponerende, at du formår at styre på den måde uden at blive en ekstrem – det er meget inspirerende 🙂

  Jeg har været glad for princippet om at udskyde sine køb med 14 dage. Når jeg finder noget, jeg har interesse i, så skriver jeg det ned og finder det frem efter 14 dage. Hvis jeg stadig synes det er interessant, så begynder jeg at kigge efter en god deal på – så undgår jeg ihvertfald de fleste impulskøb 🙂

  Bedste hilsner
  Frederik

  • FamilieFinanser

   Hej Frederik
   Tusind tak for din besked.
   Jeg forstår sagtens hvad du mener, i en familie må man finde et niveau hvor alle kan trives.
   Det med at vente de 14 dage er en god teknik. Jeg har en ønskeliste hvor jeg skriver ting på, når jeg får en impulsiv ide til et køb der virker vigtigt her og nu. Langt over halvdelen går i glemmebogen. Men efterhånden får man også færre impulser til at købe.
   Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *