Motivation til Gældsafvikling
Gæld,  Økonomi

Gældsafvikling

Renter er jo dybest set, bare penge ud af vinduet. Derfor giver det rigtig god mening, at få afviklet sin gæld så hurtigt som muligt. Gældsafvikling er desuden den mest sikre investering, fordi man er garanteret at spare renterne.

Når det kommer til gældsafvikling, er det første du bør gøre, at skabe overblik over din gæld. Lav en liste over hvem du skylder til, hvilket beløb du skylder i dag. Skriv også hvad du har aftalt at afdrage på hvert lån pr måned, og hvad hvert lån koster i ÅOP (årlige omkostninger i procent).

Forhandling med kreditorer

Det næste du gør, er at beregne hvor mange penge, du kan skrabe sammen til ekstra gældsafvikling hver måned. Uanset hvad, bør du afvikle minimums-afdraget på hvert lån, hver måned, men kan du finde ekstra penge i din økonomi, kan du kontakte dine kreditorer og forsøge at forhandle.

Du kan forsøge at forhandle hovedstolen, det beløb du skylder, ned. Altså nedskrivning af selve gælden. Rentestop kan man også være heldig at få, eller rentenedsættelse.

Den aftale som man kan forhandle sig frem til, vil formentlig enten koste et beløb her og nu, eller et højere beløb pr måned end den oprindelige aftale. Så vær godt forberedt, og hav regnet ud hvad du betale ekstra.

Metoder til gældsafvikling

Når du har fundet alle oplysningerne om dine gældsposter, og eventuelt fået nye aftaler med kreditorerne på plads, er det tid til at se på i hvilken rækkefølge du vil afvikle gælden.

Der er forskellige metoder, som man kan bruge, hvis man gerne vil afvikle sin gæld hurtigere end planlagt.

Sammenlægning

Den første metode er sammenlægning af lån. Det går ud på at låne det samlede beløb du skylder, til en billigere rente, end du har inden sammenlægning, og betale de oprindelige lån ud.

Vær ekstra opmærksom på betingelserne ved samlelånet, der er ingen garanti for at det bliver billigere i det lange løb. Flere udbydere af samlelån påpeger at, du vil få flere penge mellem hænderne pr måned, og det er jo det modsatte af hurtigere afvikling.

Men hvis du har sms-lån, kvicklån, kassekredit eller lignende dyre lån, og din almindelige bank tilbyder dig at samle det i et forbrugslån, vil du højst sandsynligt spare penge ved metoden.

Gælds-snebolden

En anden metode til gældsafvikling, er Dave Ramseys strategi Debt Snowball, som man kan se mere om på YouTube. Strategien fokuserer på, at man skal holde motivationen, og lader til at virke rigtig godt, særligt for folk som har mange forskellige lån.

Man lister sine lån i rækkefølge fra det mindste til det største. Man betaler hele tiden minimums-afdraget på alle lån, og alle ekstra penge man kan finde i sit budget, afvikler man ekstraordinært på det mindste lån, indtil det mindste lån er betalt ud.

Når det mindste lån er betalt ud, bruger du de penge som er frigivet fra lånets faste afvikling, til at afvikle på det næstmindste lån, plus alt ekstra som du kan undvære I budgettet. Og sådan fortsætter man, hele tiden med fokus på det mindste lån.

Sammenligningen med en snebold, er fordi at for hvert lån du indfrier, har du et højere beløb af afvikle med. Som en snebold der rulles tykkere og tykkere, for hver meter man skubber den foran sig.

Med sneboldmetoden kigger ikke på renter, fordi det er det psykologiske i succesfølelsen, i at komme af med antallet af lån, som gør at man holder sig motiveret og fortsætter.

Gælds-lavinen

Her lister du dine lån efter hvilket der er dyrest i ÅOP, og betaler det dyreste lån tilbage først. Det er den mest økonomiske måde at tilbagebetale gæld på.

Du betaler hele tiden minimums-afdraget på alle lån, men sætter al det ekstra du har, ind på det lån med højeste renter. Og når det dyreste lån er betalt ud, fokuseres på det næstdyreste, osv. Princippet er altså det samme som med sneboldmetoden, men rækkefølgen er forskellig.

Strategien er formentlig kaldt lavine, fordi at man her bedre udnytter at man sparer renters renter. Ved at betale det dyreste først, laver du en bevægelse som sætter spor hele vejen ned af rækken med afdrag, som en lavine.

Motivation til gældsafvikling

Først er det vigtigt at definere drømmen for din økonomi. Hvorfor vil du afvikle din gæld hurtigere?

Ofte handler vores drøm for vores økonomi om frihed. Gældsfrihed. Eller økonomisk frihed. Frihed til at kunne vælge, til at kunne være, til at kunne leve på en bestemt måde, som giver dit liv mening og værdi.

Herefter kommer turen til det økonomiske mål for gældsafviklingen.
Det er vigtigt at være realistisk, at sætte mål som du kan opnå. Det må selvfølgelig gerne kræve en indsats at nå målene, men det skal ikke være så svært, at du risikerer at opgive undervejs.

Visuel motivation

En anden ting som jeg synes motiverer mig, er visuelt at kunne se fremskridt. Det kan bare være en seddel, hvor du noterer for hvert afdrag, hvad din gæld nu er faldet til. Eller overstregning af lånene efterhånden som de er afviklet.

Det kan også være mere kreativt udformet, fx felter der farvelægges for hver afdrag.

FamilieFinanser minimalisme økonomi bevidst forbrug

Bliv inspireret af andres gældsafvikling

Da vi afdragede forbrugsgæld, syntes jeg at det var motiverende at se tvprogrammet Luksusfælden. Nu kan man følge folk på deres gældfrirejse på Instagram og mange andre steder på sociale medier.

Her på bloggen kan du også læse om vores gældsafvikling, og hvordan vi omlagde vores realkreditlån:

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *