Motivation til Gældsafvikling
Gæld,  Økonomi

Motivation til gældsafvikling

Motivation til gældsafvikling handler om at vide hvorfor, for på den måde at holde fokus på drømmen, om at blive gældsfri og/eller spare op.

Renter er jo dybest set, bare penge ud af vinduet. Derfor giver det rigtig god mening, at få afviklet sin gæld så hurtigt som muligt.

Boliglån

Vi har et boliglån i banken , som vi rigtig gerne vil hurtigt af med.
Eller hvertfald hurtigere end planlagt. Det afdrag som kører automatisk efter aftalen, gør at vi ville være 20 år om at afdrage lånet, og at vi ville tilbagebetale ca 163% af det beløb vi har lånt.
Det er jo mega mange penge, så vi har for nylig beregnet hvad vi skal afdrage for at være af med lånet om i løbet af de næste år. Det er rimeligt simpelt at indtaste sine oplysninger i en Låneberegner
Så er det bare at finde ud af hvor meget ekstra man kan afsætte til gældsafvikling.

Realkreditlån

Vi har også valgt at afvikle vores realkreditlån hurtigere end først planlagt. Vi optog et 30 års lån, som vi siden har omlagt til et 15 års med lavere rente. Det betyder at vi betaler en højere ydelse til termin, men vi kommer samtidig til at spare over 300.000 kr sammenlignet med det oprindelige lån. Og så er vi færdige med at betale af, 11 år tidligere. Læs mere om vores Realkreditlån her.

Forbrugslån

For det første skal man egentlig bare undgå at optage gæld til forbrug. Men hvis man nu allerede har et eller flere forbrugslån eller kvicklån, så er det bare om at komme af med det hurtigst muligt. Da min mand og jeg mødte hinanden, havde han forbrugslån i banken og et mindre lån ved leasy. Jeg kan stadig huske hvor befriende det var da vi betalte dem ud, selvom det er længe siden.

I banken var afdraget sat så lavt, at lånet havde urealistisk lang løbetid.
Ved leasy kunne man ikke slippe udenom at betale alle de fremtidige renter, selvom man ville betale lånet af før tid.
Det kan føles som bondefangeri, men hvorom alting er, så står det hele jo med småt et sted.

Læs også: om forbrug, overforbrug og livsstilsinflation

Gældsafvikling vs investering

Som det er nu, deler vi pengene der er tilovers efter faste udgifter og forbrug, ca 50/50 mellem opsparing til rejse og ekstra indbetaling på lånet.
Vi ser på det, som at gældsafvikling er den mest sikre investering, fordi man er garanteret at spare renterne. Og det med at rejse, er en investering i livet. En investering i samvær, drømme, oplevelser og kultur. Når vi har betalt boliglånet ud, skal de penge fremadrettet gerne gå til investeringer.

Gælds-snebolden

En konkret metode til at bevare motivationen til gældsafvikling, er Dave Ramseys Debt Snowball som man kan se mere om på YouTube.
Den gør sig gældende for folk som har mange lån. Kort fortalt er det han anbefaler, at man starter med at betale ekstra af, på det mindste af sine lån, uanset rentesatser.

Man betaler altså det fastlagte afdrag og det ekstra afdrag man har råd til, indtil lånet er betalt ud.
Derefter smider man de to førnævnte beløb, på det næstmindste lån, indtil det er betalt ud.
Det forsætter på samme måde, med alle andre lån man måtte have.
Man kigger ikke på renter, fordi det er det psykologiske i at komme af med antallet af lån, som gør at man fortsætter.

Læs også: om hvordan man kan spare penge på sine faste udgifter

Motivation til gældsafvikling

Personligt bliver jeg motiveret af at tænke på vores mål med at blive gældsfri/spare op.
Altså hvorfor, hvad er det man gerne vil eller ikke vil. Det kortsigtede mål er at rejse mere, det langsigtede er noget med måske selv en dag at kunne have indflydelse på sin pensionsalder.

Jeg bliver også motiveret af at se Luksusfælden (som kan ses gratis på Viafree)
Her er eksperternes metode, at udarbejde et budget og forhandle med kreditorerne om både restgæld og renter på lånene,
men umiddelbart en fordeling af det ekstra beløb til afdrag.

Læs også: om hvordan man laver et simpelt og overskueligt budget

Visuel motivation

En anden ting som jeg synes motiverer mig, er visuelt at kunne se fremskridt. Jeg har en seddel hængende inde i køkkenskabet. På den farver jeg et felt for hver 1000kr vi henholdsvis sparer op og nedbringer vores gæld. Det kan være lige så kreativt udformet, som man har lyst til. Fx med tegninger i bedste Bullet Journal stil, eller lige så simpelt måske bare et notat af tal, som når man aflæser vand, el osv. På samme måde har vi også et hæfte hvor vi noterer hvad vi har brugt penge på (dagligvarer, fornøjelse og diverse køb).

Følg FamilieFinanser

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *