Købestop-op økonomi
Projekt "Købestop-op"

Købestop-op Marts og april

Købestop-op handler om at stoppe op før hvert eneste køb, og tænke sig om.

Vi vil dele overvejserne bag hvert køb, mens vi bevæger os mod endnu større bevidsthed om vores forbrug. Indlægget er delt i tre afsnit:

 • Ting vi har købt i marts og april.
 • Ting vi var fristet af, men ikke købte.
 • Ting vi overvejer at købe i næste måned.

Vores familieprojekt Købestop-op 2020
Købestop-op vil sige, at vi køber så få ting som muligt. Når vi køber noget, så stopper vi op før hvert eneste køb, og virkelig overvejer om vi kan :
1) Undvære 2) Købe brugt 3) Købe billigere. 
I denne serie af blogindlæg, vil vi hver måned dele tankerne bag alle de ting vi har købt, men også overvejserne bag de ting, som vi ikke købte.

Dette indlæg er marts og april slået sammen. Tiden til bloggen har haltet lidt, som verden ser ud på det seneste med coronastress på jobbet og privat, hjemmeundervisning af børnene og samtidig mit bachelorprojekt på studiet.

Ting vi købte i marts og april

Sneakers til begge børn 272 kr

De unger vokser som ukrudt! Nu har begge brug for sko i en større størrelse. De er glade for Nike, så jeg ledte på dba. Her fandt jeg et par til dem hver, begge fejlkøb som ledte efter nye ejere. Det ene par var brugt et par gange til indendørs idræt, hvorefter man har opdaget de ikke passede ordentligt.

To par sneakers samlet inklusiv forsendelse ; 272 kr.

Datterens sko på billedet var sat til salg til 95 kr, det synes jeg var en fair pris, som med porto løb op i 132 kr. Sønnens sko var udbudt til 200 kr, hvor jeg høfligt bød 100 kr plus porto og endte i 140 kr.

 1. Kan vi undvære? Nej
 2. Kan vi købe det brugt? Ja. Der er overraskede mange ubrugte sko til salg på den blå avis.
 3. Kan vi købe det billigere? Jeg fik pruttet prisen lidt på det ene par.

Undertøj til datteren 75 kr

Undertøj er en af de ting, som jeg er påpasselig med at købe på dba. Men det lykkedes at finde én som solgte 5 par ubrugte underhylere i datterens størrelse, med et billede på annoncen hvor det var tydeligt at de ikke havde været i brug. De var udbudt til 50 kr for de 5 par, jeg bød 75 kr inklusiv forsendelse.

 1. Kan vi undvære? Nej
 2. Kan vi købe det brugt? Ja, men der er ikke meget at vælge i mellem.
 3. Kan vi købe det billigere? Fik lidt rabat

Strømper til familien 344 kr

Børnene syntes de manglede strømper og ankelsokker, men på dba var udvalget nærmest ikke-eksisterende. Det er jo også klart, strømper slides hurtigt og man får sjældent købt forkert størrelse. Når så folk kun sælger et enkelt eller to par, så kan det pga porto, ikke betale sig at købe på brugtmarkedet.

Så jeg kiggede netshops, og fik 7 par strømper + 10 par ankelstrømper til hver af børnene for 216 kr inklusiv forsendelse. Manden kom så i tanke om at han også manglede sokker, så han fik 9 par til 128 inklusiv forsendelse.

 1. Kan vi undvære? Nej
 2. Kan vi købe det brugt? Gid vi kunne, men jeg kunne ikke finde nok par.
 3. Kan vi købe det billigere?

Høns 525 kr

Vi har haft høns siden vi købte huset i 2014. Sidste år rugede vi en del kyllinger ud i rugemaskine, så i år har vi en masse unge høner. Små dværgshøns som ofte skrukker. Egentlig vil vi gerne have større høns, så derfor har vi solgt de små høner, og i stedet købt nogle i større race. Jeg har købt 2 hønniker, 3 kyllinger og 10 rugeæg, total 525 kr.

 1. Kan vi undvære? Ja, vi kunne sagtens have beholdt dem vi havde i forvejen, og “nøjes” med de små æg som dværgshøns lægger. Men det er også en slags hobby.
 2. Kan vi købe det brugt? Øhh…
 3. Kan vi købe det billigere? Faktisk har vi ikke haft penge op af lommen, idet vi solgte dværgshønsene til 2100.

Overraskelse til børnene 140 kr

Det må jeg være ærlig at sige, at det var et impulskøb fra min side. Jeg blev simpelthen fristet af en reklame i mit facebook feed… Slim til børnene, eller en blanding mellem slim og modellervoks. Og det bragte da også glæde i nogle dage.

 1. Kan vi undvære? Vi kunne sagtens have undværet.
 2. Kan vi købe det brugt? Jeg overvejede det slet ikke, jeg faldt bare i med begge ben og klikkede “Køb”
 3. Kan vi købe det billigere? Siden tilbød gratis fragt og prisen for varen kunne jeg umiddelbart ikke finde billigere.

Computerdele 4868 kr

Det er manden og børnenes hobby. Der er købt en ny skærm og noget indvendigt teknik som jeg ikke har så meget forstand på. Meeen det løber da lidt (læs: meget) op i disse måneder… Jo, det er mange penge, det er der ingen tvivl om. Men sådan er fællesskab og fællesøkonomi også, der skal være plads til os alle.

 1. Kan vi undvære? Jeg kunne sagtens. Men vi er fire i vores familie, og vi prioriterer forskellige ting, og det skal der være plads til
 2. Kan vi købe det brugt? Nogle af delene er købt brugt.
 3. Kan vi købe det billigere? Nu er jeg jo gift med en jyde, så jeg er sikker på at han har tjekket markedet. Der findes selvfølgelig billigere mærker, men igen, det er en hobby.

Nikotin-spray 205 kr

Jeg er stoppet med at ryge. Igen. Jeg stoppede egentlig i 2015, men faldt i i sommers og har røget on/off siden. Da jeg stoppede i ’15 havde jeg taget tilløb i næsten et år og kendt datoen for mit stop. Jeg læste bogen Endelig ikkeryger, det er efter min mening, noget oversat amerikansk “hjernevask”, men konceptet om at tydeliggøre alle de negative sider ved rygning, giver virkelig god mening. Så jeg stoppede efter vores bryllupsrejse, lod cigaretterne blive på hotellet, og havde dermed helt automatisk været røgfri i rigtig mange timer, da vi kom hjem. Kold tyrker som man siger, og det holdt så knapt fire år.

Denne gang har jeg haft en lang række spontane forsøg på at stoppe, men er hver gang mislykket. Jeg satte så en dato ca 1,5 måned frem i tiden. Men endte med at stoppe et par uger før den dato, fordi jeg pludselig var klar. Jeg bestilte en nikotin-spray over nettet, og den ankom med tidlig morgenpost et par dage efter. Jeg besluttede at stoppe den dag, når jeg nåede dertil på dagen, hvor det ikke er fedt at ryge mere. Og det gjorde jeg. Jeg har ikke brugt nikotinsprayen endnu, men har den i jakkelommen i tilfælde af at jeg får brug for den, i et svagt øjeblik.

 1. Kan vi undvære? Måske. Jeg har ikke brugt den jo, men psykologisk spiller den måske en rolle.
 2. Kan vi købe det brugt? Nej.
 3. Kan vi købe det billigere? Det virker til at prisen er ret fast.

Indlæg om Købestop-op :

Ting vi ikke købte

Vores rejse

Det er sk*de ærgeligt, synes jeg. Vi har i lang tid sparet op til og drømt om, vores rejse til Thailand denne sommer. Alt var faktisk planlagt, hele rundrejsen, hoteller, seværdigheder og oplevelser. Intet var dog booket eller betalt. Man er jo sparsommelig, så jeg sad og ventede på at flybiletterne skulle blive lidt billigere. Og så lukkede Danmark ned. Vi må se hvordan verden ser ud i forhold til virus omkring jul, og ellers må vi vente yderligere.

Motionsudstyr

Igen facebookreklamer. Denne gang en meget smart og simpel elastik med pedaler, der nemt og bekvemt kan træne hele kroppen. Og så bliver man jo som bekendt, lige så ung og slank som personen i reklamen. Eller det er hvertfald illusionen, ikk? Det er i virkeligheden dét de sælger. Ikke motionsudstyret, men drømmen om at blive enten lidt slankere, smukkere, yngre eller gladere. Vi ved det godt, alligevel kan man falde i.

Jeg var faktisk så tæt på at falde i, at jeg begyndte at søge motionsudstyret frem på ebay. Fra Kina fås det naturligvis til en fjerdedel af prisen. Eller noget tilsvarende hverfald, eller en kopi der fysisk ligner i det mindste. Men så vågnede jeg heldigvis op. Jeg bliver ikke i bedre form af at købe den ting, for jeg får den ikke brugt ret længe. Jeg kan kender jo mig selv. Og jeg skal ikke købe plastikbras fra Kina eller lignende, som produceres under dårlige arbejdsforhold og sendes halvvejs rundt om jorden, for at blive brugt af mig 7 gange, og derefter afleveret i genbrugen…

Ting vi overvejer at købe næste måned

Ingenting…

Lige nu er der overraskende nok, intet på denne liste. Men jeg vil da helt klart huske at skrive tingene på min liste over overvejelser, når reklamerne frister.

Bloggen FamilieFinanser :

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *