Købestop-op FamilieFinanser
Projekt "Købestop-op"

Købestop-op Januar

Vores nye projekt på bloggen.

Vores familieprojekt Købestop-op 2020
Købestop-op vil sige, at vi køber så få ting som muligt. Når vi køber noget, så stopper vi op før hvert eneste køb, og virkelig overvejer om vi kan :
1) Undvære 2) Købe brugt 3) Købe billigere. 
I denne serie af blogindlæg, vil vi hver måned dele tankerne bag alle de ting vi har købt, men også overvejserne bag de ting, som vi ikke købte.

Købestop-op handler om at stoppe op før hvert eneste køb. Vi vil dele overvejserne bag hvert køb, mens vi bevæger os mod endnu større bevidsthed om vores forbrug. Indlægget er delt i tre afsnit:

 • Ting vi har købt denne måned.
 • Ting vi var fristet af, men ikke købte.
 • Ting vi overvejer at købe i næste måned.

Vi har i januar købt:

Gavekort

Vi har været til barnedåb hos en af mine bedste veninder. Som udganspunkt giver vi sammenskudsgaver i anledninger som dette, og det gjorde vi også denne gang. Sammen med de øvrige veninder, gav vi dåbsbarnet et gavekort til familiefotografering. Vores andel: 225 kr

 • 1 – Kan vi undvære, låne os frem, eller har vi allerede noget med samme funktion? Nej, gaver hører sig til. Vi kunne selvfølgelig have givet et hjemmelavet gavekort på børnepasning, men på den konto skylder vi allerede venneparret, fra da vores børn var små.
 • 2 – Kan vi købe noget brugt? Nej, for vi har fået fælles ønskeseddel med resten af selskabet, så risikoen for at noget skal byttes, er for stor. Hvis vi skulle give en brugtkøbt barnedåbsgave eller lignende, ville vi dog gå efter et ubrugt fejlkøb.
 • 3 – Kan vi købe det billigere? Nej. Vi har sådan et nogenlunde fast men ikke aftalt, gavebudget i omgangskredsen. Faktisk blev gaven dog alligevel billigere end forventet, da vi blev opkrævet 18% mindre end oplyst på bookingsiden.

Pengebæltetasker og tøjvask

Vi skal ud og rejse til sommer, på rundrejse i Thailand. Jeg glæder mig så sindsygt meget! Det er første gang at vi skal så længt væk hjemmefra, og også vores første rundrejse, og den første rejse som vi helt selv skal planlægge. Man kan sige at de her to pengebælter er en invistering i vores tryghed, derudover har jeg købt en pakke sæbeservietter til tøjvask på farten. Total pris 109 kr inklusiv forsendelse.

 • 1 – Kan det undværes? Ja. Vi kunne godt have nøjes med at bruge vores almindelige punge. Men altså, vi kan også måske forhindre lommetyven, og vi kan slippe for at skulle på vaskeri.
 • 2 – Kan det købes brugt? Der er mange mavebæltetasker på dba, men ikke den her flade “usynlige” model.
 • 3 – Kan det købes billigere? Pengebælterne var nedsat 80% og kostede kun 23 kr stykket, men altså, det er ikke til at vide, om de nogensinde sælges til “normalpris”
Pengebæltetasker og tøjvask

Underbukser

Sønnike har bedt om at få nogle nye underhylere i en størrelse større, det får han selvfølgelig. Pris for 5 par: 144 kr

 • 1 – Kan de undværes? Kort og godt, nej. Vi går ikke i for småt tøj.
 • 2 – Kan de købes brugt? Man kan godt være heldig at finde nogle ubrugte fejlkøb på dba, det lykkedes fx til min mand sidste år hvor vi udelukkende købte brugt. Læs mere her. Men der var ikke muligt at finde én som solgte flere ubrugte par samlet, og ellers ville det blive for dyrt i porto at købe fra forskellige sælgere. Jeg har forøvrigt én gang købt brugte underbukser, som var brugt af et andet barn. Men det som vi modtog, var i så ringe stand, at det gør jeg aldrig igen.
 • 3 – Kan de købes billigt? Ja, når det nu er sådan, at jeg ikke kan købe brugt, så har jeg valgt at købe billigt, simpelthen fordi at børnene vokser så hurtigt.

Indlæg om Købestop-op :

Det som vi ikke købte:

Listen over ting, som jeg har haft lyst til at købe i løbet af måneden, men ikke har købt er heldigvis lang. Når jeg får en idé om at jeg skal købe noget, og det ikke er så akut og åbenlyst som fx underbukser, så skriver jeg det ned på en liste. Ofte glemmer jeg, hvad jeg har skrevet, og kan slette tingene igen, fordi jeg efter nogle dage eller uger, sagtens kan se, at jeg ikke har et reelt behov for (alle) tingene.

Dvd

Børnene og jeg har set en tegnefilmsserie fra jeg var barn, som jeg har opkøbt på dvd, nu hvor den ellers er udgået. Det er en kulttegnefilm. Der er så også en spin-off serie på den oprindelige, og den har vi 6 ud af 8 dvd’er af. Du kan se mere om det her. Jeg har en annonceagent på dba, som sender mig en email, når de film bliver sat til salg. Sådan en mail har jeg netop modtaget, men børnene har ikke efterspurgt de manglende film, så nu har jeg slettet annonceagenten. Det er åbenbart ikke noget de tænker over længere, og vi har faktisk heller ikke set dvd’erne de sidste mange måneder… Jeg må nok indrømme, at det mest er mit ønske om en komplet samling, der har været drivkraften. Vi nøjes med dem vi har.

Bog om invistering

Vi har en opsparingskonto i Nordnet, hvor vi så småt snuser til det med invistering. Men det er jo et kæmpe emne. Derfor var jeg lige ved at købe en bog om emnet, af en forfatter, hvis blog jeg følger. Jeg havde nemlig netop hørt et podcast med vedkommende, og klikkede direkte ind i webshoppen bagefter med “Jeg må vide alt NU” attituden. Men så lavede jeg lige en kop kaffe. Indlagde lidt tænketid. Og jeg har besluttet at det godt kan vente. I mellemtiden har jeg oprettet en annonceagent på dba, som sender mig en mail, hvis bogen bliver sat til salg. Vi skal forøvrigt først rigtig igang med at invistere, når vi har betalt huslånet i banken ud. Indtil videre er de renter vi spare ved at afdrage hurtigere end planlagt, en sikker invistering.

Opskriftsbog

Det var faktisk i facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen, hvor der blev anbefalet en bestemt opskriftsbog. En bog om lækre retter med få ingridienser. Jeg kiggede først på den blå avis, men kom så i tanke om biblioteket. De havde søreme bogen, så den reserverede jeg og hentede et par dage senere. Nu har den ligget urørt ca 14 dage på køkkenbordet. Det var vist meget fint, jeg ikke købte mit eget eksemplar… Det er svært at ændre (mad)vaner, så vi gør det nemt for os selv, og holder det med nye opskrifter på et minimum. Nu skal jeg bare huske at aflevere bogen, så der ikke kommer bøde på i stedet for. Datteren har lovet at hjælpe med at huske på afleveringen, hun lånte nemlig også en bog. En bog af sit YouTube-idol. Nå, men biblioteket = godt og gratis.

Notesbog

Jeg elsker at skrive i hånden, det gælder både vores budget og regnskab, men også når jeg dyrker taknemmelighed, og når jeg laver skema til gældsafvikling. Jeg fik en ny notesbog i julegave i år. Den vil jeg dog ikke have med på vores rejse til Thailand, hvis den nu bliver våd eller forsvinder. Jeg skal selvfølgelig skrive rejsedagbog, og var lige ved at begynde at kigge efter en ny notesbog til formålet. Men mens jeg begynder at spekulere i hvilken størrelse, der vil være den ideelle, så stopper jeg. Jeg har én notesbog stående på hylden, som manden har fået foræret på et kursus. Ungerne har godt nok tegnet på de første sider. De sider klipper jeg ud og bruger den i stedet for at købe en ny. Ingen grund til ikke at bruge hvad vi allerede har. Seriøst.

Det som overvejes:

Der er også ting på listen som ikke er steget ud, fordi jeg stadig overvejer dem. Nogle af tingene vil blive købt med tiden, og andre steget ud senere hen. Men til februar har vi følgende overvejelser :

Stegepande

Vores to stegepander er så slidt, at alt brænder fast. Så undvære kan vi ikke. Jeg er i processen med at undersøge brugtmarkedet på det område. Men der er både for og imod vil jeg sige.

Backpackerrygsække

Vi skal jo på denne her rejse rundt i Thailand, og jeg er meget i tvivl, om vi skal pakke i vores to store gamle kufferter, eller om vi skal købe to brugte backpackerrygsække til os voksne. Skriv endelig i kommentarfeltet, hvis du har et for/imod på den sag. Vi skal på rundrejse med alle tænkelige transportmidler; Fly, tog, bus, båd, bil. Så vi skal flytte vores bagage en del gange… Omvendt er jeg i tvivl, om der kan være nok i en backpackerrygsæk, når børnene nu skal have deres tøj pakket i de voksnes taske/kuffert.

Videokamera

Vores datter vil gerne lave YouTube videoer, det har hun talt om længe og det skal hun selvfølgelig støttes i. Hun har, hvad jeg vil kalde et et naturligt performer-gen, og en kreativ side, og de to kan kombineres i video. Der hvor kameraet kommer ind i billedet, er fordi at hun ikke selv har en smartphone til at filme med, og fordi at jeg selv har tænkt på, om ikke vi skal have foreviget vores rejse på film. Vi er dér i processen, hvor vi prøver at forstå hvilken betydning, de forskellige specifikkationer har.

Mere om Familiefinanser.dk

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

8 kommentarer

 • Karina

  Hej – Spændende læsning. I forhold til jeres rejse til Thailand, så har vi været afsted 2 gange på rundtur i Thailand med 3 børn. Vi har haft rygsæk med hver gang. Det har afgjort været det nemmeste for den bedste løsning. Jeg var heldig at finde 4 rygsække i sport 24, som var nedsat med 85%. Vi låner dem gerne ud, hvis I kommer til det sydjyske 🙂

  • FamilieFinanser

   Hej Karina.
   Tak for din besked og for det fine tilbud med udlån, det er virkelig pænt af jer
   Hvilke størrelser har I valgt rygsækkene i, og hvor gamle var ungerne da de selv havde deres egen?
   Når vi har rejst (charter med kufferter) så pakker vi bare alt i 2 kufferter, så der ikke er så meget at holde styr på. Men der er nok ikke plads til 4 personers ting i 2 rygsække?
   Kh Maria

 • Kamilla Engelhardt

  Hej 🙂 sejt projekt I har gang i:-) Jeg, min mand og vores datter på 6 år var på 5 ugers vietnam og Thailnad rejse for nogle år siden. Vi købte rygsække, men ville helt sikkert hellere have haft kufferter med, hvis du vil høre mere om hvorfor, så ring til mig på 60464418. MH Kamilla

 • Sara

  Hej
  Bare en lille kommentar om at forevige jeres rejse på video. For mange år siden var jeg med mine forældre og søskende en måned i USA. Min far filmede løs, og følte bagefter at han havde oplevet turen gennem linsen, og følte sig ikke nærværende i oplevelserne med os andre.

  • FamilieFinanser

   Hej Sara.
   Tak for din kommentar, den vil jeg bestemt tage til mig.
   Den er forøvrigt super relevant helt generelt i forhold til den tid vi lever i, hvor meget konstant dokumenteres på sociale medier fx.
   Kh Maria

 • Kamilla Engelhardt

  Hej Maria. Vi var ude at rejse med vores datter lige inden hun startede i skole og vi havde rygsække med og det fortræd vi big time ! Kufferter hvis du spørger mig 🙂 Det er noget andet og rejse med børn, du går ikke lange stræk med din rygsæk med børn, så tager man en bus, taxa eller noget andet. Og det er bare meget nemmere at have overblik over sine ting i en kuffert. Hvis du kun er et sted et par dage, behøver du ikke pakke det hele ud, du kan bare åbne din kuffert og så har du overblik over tingene. Mange hilsner fra Kamilla

  • FamilieFinanser

   Hej Kamilla
   Tak for forklaringen.
   Det kan jeg godt se. Vi skal være 4-5 nætter hvert sted, regner jeg med, og så videre med transport, vi skal ikke som sådan gå med vores bagage…
   Jeg tager jeres erfaring med i mine overvejelser. Tak
   Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *