FamilieFinanser økonomi blog
Projekt "Købestop-op"

Købestop-op februar

Købestop-op handler om at stoppe op før hvert eneste køb, og tænke sig om.

Vi vil dele overvejserne bag hvert køb, mens vi bevæger os mod endnu større bevidsthed om vores forbrug. Indlægget er delt i tre afsnit:

 • Ting vi har købt denne måned.
 • Ting vi var fristet af, men ikke købte.
 • Ting vi overvejer at købe i næste måned.

Vores familieprojekt Købestop-op 2020
Købestop-op vil sige, at vi køber så få ting som muligt. Når vi køber noget, så stopper vi op før hvert eneste køb, og virkelig overvejer om vi kan :
1) Undvære 2) Købe brugt 3) Købe billigere. 
I denne serie af blogindlæg, vil vi hver måned dele tankerne bag alle de ting vi har købt, men også overvejserne bag de ting, som vi ikke købte.

Det vi købte i februar

Stegepande

Min mand og jeg, står nu og skal købe stegepande for trejde gang, på de snart 13 år vi har kendt hinanden. Vi er dog ikke helt enige om, hvad det er der slider dem op, eller om det mon er normal levetid for nonstickpander…

Overvejelserne gik vidt og bredt. Skal vi købe et sæt billige pander, men hvor mange pander har vi i grunden brug for? Hvornår betaler man for mærket, og hvilke mærker er reelt set egentlig gode? Valget faldt på en stor stegepande i jern, som har naturligt slip-let, og som gerne skulle holde rigtig længe ved den rette behandling. Pris: 373 kr inklusiv forsendelse.

 1. Kan vi undvære? Vi kan ikke undvære stegepande, og de to vi har, har brændt alt fast de sidste par måneder. Så nu kan vi ikke trække den længere.
 2. Kan vi købe brugt? Ja, det kan man godt. Jeg kiggede efter ubrugte pander på dba, men de var ikke billige overhovedet sammenlignet med tilbudspriser.
 3. Kan vi købe billigt? Det har vi ikke gjort denne gang. Der findes mange billigere pander, men umiddelbart måske med tilsvarende kortere holdbarhed? Der findes dog også langt dyrere alternativer. Panden er dog stadig købt på tilbud.

Sidespejlglas

Ej, det er sg* lidt pinligt. Men jeg har simpelthen fået ødelagt spejlet i det ene sidespejl, i karambolage med en pæl. Øv. Og for at det så ikke skal være løgn, så modtog vi i første omgang et spejl som ikke var et eksakt match til bilen. Manden besluttede at prøve at montere det på den gamle plastdel, hvilket resulterede i et knust spejl. Så vi måtte på den igen, og bestilte endnu et spejl. Pris pr spejl: 151 kr inklusiv forsendelse, det vil sige total: 302 kr.

 1. Kan vi undvære det? Nej, sidespejle er lovpligtige.
 2. Kan vi købe det brugt? Ikke på dba hvertfald. Måske man kunne være heldig at finde det hos en autoophugger. Jeg tjekkede hos et par online forhandlere af brugte reservedele, men fandt kun hele sidespejle til salg, ikke selve spejlglasset alene.
 3. Kan vi købe det billigere? Billigere end et brugt helt sidespejl hvertfald. Portoen var dog ret dyr, 50% af den samlede pris. Og så gange to… Armen, altså!

Videokamera

Vores datter har længe gerne ville lave videoer til YouTube, og jeg vil gerne filme og tage billeder på vores rejse til sommer. Hun ville gerne have et af mærket GoPro, men selv som brugtkøb var de dyrere end de 4-600 kr vi tænkte var budgettet. Vi er endt med at købe et fra Tyskland til 403 kr og gratis forsendelse. Læs mere om kameraet her.

 1. Kan vi undvære? Ja, det kan man sagtens leve uden. Men vi vil egentlig gerne understøtte børnenes fritidsinteresser, og hun har en lille “performer” i sig. Og som sagt vil jeg også gerne selv bruge det til ferieminder.
 2. Kan vi købe det brugt? Ja, det kan man, men man ved måske ikke helt hvad man får. Det var svært at vurdere standen og kvaliteten af dem som var til salg.
 3. Kan vi købe det billigere? Det gjorde vi. Sammenlignet med hvad der udbydes i danske webshops, tror jeg på at vi har gjort et godt køb til prisen

Kasketter, spil mm.

I vinterferien var vi på familiebesøg i Esbjerg, hvor Bogormen ligger. Her sælges brugte bøger, spil, film og musik. Vi gav børnene Nintendo spillekonsoller i julegave med kun ét spil hver, så i Bogormen købte vi nogle billige brugte spil, fik en god pris og nogle gratis Anders And blade med i handlen. Derefter var vi i to genbrugsbutikker i jagten på et stegetermometer, og fandt også 3 kasketter og et par solbriller, som vi får brug for på vores rejse.

 • 7 spil, 1 dvd + Anders And blade: 379 kr
 • 3 stk kasket: 29 kr
 • Solbriller 15 kr
 • Stegetermometer 5 kr
 • Kreasæt, blyant, pomfritspil + rosette: 30 kr
 • Total: 458 kr
 1. Kan vi undvære? Groft set, ja. Intet “need to have” her.
 2. Kan vi købe brugt? Det hele er brugtkøb.
 3. Kan vi købe billigere? Spillene var selvfølgelig billige sammenlignet med nyprisen, men jeg håber søreme også ungerne vil få brugt dem en masse.

Fastelavnsudklædning, rulleskøjte-beskyttere mm.

Jeg var i den lokale genbrugsbutik og loppesupermarked Kirppu efter småting til ungernes fastelavnstøj, hvor vi skulle bruge lidt kreating. Læs her hvad de endte med i år. I den forbindelse faldt jeg over beskyttere til rulleskøjtekørsel, som vi har manglet et sæt af, siden sønnen fik brugte rulleskøjter i julegave.

 • Kattekostume 50 kr
 • 3 bælter, 3 garnnøgler + hawaiiskørt: 54 kr
 • Rulleskøjte-beskyttere 30 kr
 • Gipsafstøbningssæt 25 kr
 • Kagedekorationssæt 20 kr
 • Total 179 kr
 1. Kan vi undvære det? Jeg købte også et gips-sæt og et sæt tyller til kagedekoration. Impulskøb, ærligt talt. Vi kunne også have nøjes med mindre garn, og én version af enhjørningehalen havde været rigeligt.
 2. Kan vi købe det brugt? Det hele er brugtkøb.
 3. Kan det købes billigere? Set i bakspejlet fik jeg brugt flere penge end planlagt.

Barnedåbsgave

Vi har igen denne måned været til barnedåb, og også denne gang, har vi valgt at købe gave ud fra ønskelisten. Forældrene til vores nevø ønskede sig en wheelybug til ham, en lille bi med hjul, og det fik han. Pris 387 kr og gratis levering, fordi vi bestilte gaven sammen med en anden gæst og dermed opnåede fri fragt.

 1. Kan vi undvære? Nej, selvfølgelig kommer vi med en gave.
 2. Kan det købes brugt? Ja, men eftersom det er et køretøj til ret små børn, så har de brugte forholdsvis mange skrammer i forhold til at det er til gave. Der var ingen ubrugte fejlkøb til salg, og det tolker vi som om at det er et godt legetøj som faktisk bliver leget med. Vores egne børn havde dem også, godt køb.
 3. Kan vi købe billigere? Jeg søgte grundigt, og dette var den billigste pris.

Børnetøj

Datteren er vokset fra sine overtræksbukser, og sønnen har hul i knæene på nærmest samtlige bukser. For 100 inklusiv forsendelse, fandt jeg overtræksbukser på dba, og for 500 kr fik vi en tøjpakke med 8 par bukser og 13 bluser også på dba. Total 600 kr.

 1. Kan vi undvære det? Nej. Børnene skal selvfølgelig have tøj som de kan passe, og i en ordentlig stand.
 2. Kan vi købe det brugt? Ja, vi køber stort set kun brugt tøj.
 3. Kan vi købe det billigere? Jeg bød faktisk på begge annoncer. Overtræksbukserne var prissat til 75 kr og tøjpakken til 700 kr.
Et udsnit af tøjpakken

Indlæg om Købestop-op :

Det vi ikke købte

Brætspil

Vi har været i et Escape-room, gavekort fra julen. Det er simpelthen sådan en sjov oplevelse som familie, vi prøvede det også på vores ferie i efteråret. Men da vi kommer ud, opdager jeg, at de sælger escaperoom-brætspil. Min første tanke er, at det skal vi selvfølgelig have. Men så ender jeg alligevel med at tænke, at det måske kan fås billigere et andet sted, dba eller netbutik. Nu er jeg kommet frem til at jeg vil ønske det til min fødselsdag.

Tøjpakke til mig selv

Jeg har kigget lidt på dba efter en tøjpakke til mig selv, men ikke rigtig fundet noget endnu. Jeg har en kollega som har tabt sig, så jeg var lidt frisk og sagde at det kunne være at jeg kunne passe noget af hendes aflagte tøj. Det kan åbenbart godt betale sig at være lidt direkte, for nu har hun en pose tøj som venter på mig. Det er jeg super taknemmelig for, og glæder mig til at se.

Tøjpakke til datteren

Nu jeg fik købt en tøjpakke til sønnen, gik jeg helt automatisk igang med at lede efter én til datteren også. Kiggede dba igennem i hendes størrelse, og bød også på en tøjpakke. Så slog det mig – og det lyder måske helt skørt, men pludselig kom jeg i tanke om, at hun ikke mangler noget. Eller jo, måske enkelte dele. Men ikke en hel pakke med alt til garderoben. Så jeg tænker at købe enkelt dele til hende, når jeg har overblik over hvad hun egentlig mangler.

Tripod til kameraet

Datteren var overbevist om, at hun var nødt til at eje en tripod, som er en holder til videokameraet. Jeg var igang med at lede internettet tyndt, og lige inden jeg købte én til under 20 kr, der kunne blive sendt gratis halvvejs rundt om jordenkloden, så nåede hun at miste tålmodigheden. Man kan åbenbart sagtens bare stable bøger op, og stille det kamera på. Smart hva’?

Det vi overvejer at købe

Sko til datteren

Hun mangler et par sneakers. Dem hun fik i fødselsdagsgave i efteråret, er ved at være for små allerede. Vi kigger allerede på dba efter nogle ubrugte fejlkøb til en god pris.

Vandrerygsække

Sidste måned overvejede vi backpackerrygsække til vores rejse, det er jeg stadig ikke afklaret omkring. Nu tænker jeg, om vi måske har brug for andre rygsække til vores dagsture på ferien? Måske nogle med lidt postring i ryggen og brystspænde. Eller en af de dér anti-tyveri rygsække med skjult lynlås osv…

Computerdele

Manden overvejer noget til sin computer. Jeg er ikke helt sikker på hvad eller hvor omfattende der er. Men han snakker om at noget skal opgraderes for bedre ydeevne i onlinespil. Vi må vente og se!

Følg bloggen FamilieFinanser :

I 2021 er bloggens fokus på Dagens Sparetip, hvor her hver femte dag, vil udkomme 5 nye sparetips. Som noget nyt, har FamilieFinanser fået en Shop med Downloads. Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekter : Købestop-op fra 2020, og Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *