Forfatteren

Vi er vist en helt almindelig familie på fire. Det er mig, Maria på 36, der sidder bag tasterne. Jeg er gift med Michael aka Hr FamilieFinanser på 38, og sammen har vi en søn på 10 år og en datter på 9.

Børnene går i folkeskole og til fritidsaktiviteter. Jeg arbejder 30 timer om ugen som socialpædagog, i den organisation hvor jeg har været ansat siden 2007. Jeg har arbejdet der 10 år som ufaglært, før jeg startede på pædagogstudiet, netbaseret og med merit. Jeg studerede sideløbende med mit arbejde og gennemførte min bacheloruddannelse i 2020. Min mand er uddannet slagter, men lavede et skift for nogle år siden, og er nu operatør i medicinalindustrien i en fuldtidsstilling på skiftehold.

Vores version af villa-volvo-vovse udleves som ejere af et hus fra 1930erne der ofte gør indhug i familiens finanser. Bilen er en 9 år gammel Hyundai som er den nyeste bil vi nogensinde har haft. Derudover har vi 2 katte, samt en flok høns der aldrig får lagt æg nok, til at tjene det hjemmebyggede hønsehus ind igen,  men til gengæld hjælper de med at bekæmpe madspild.

Drømmen

..er at rejse mere, at opleve verden med ungerne, og måske en dag selv at kunne bestemme om vi vil arbejde eller lade være. Det kræver at der er styr på økonomien, og bloggen handler om vores små hverdagstiltag på vejen hertil. Vi prøver at være sparsomme og bevidste om vores forbrug, og har nu fået betalt huslånet i banken ud, og er i stedet begyndt at investere pengene. Minimalisme er et rigtig godt koncept, til at finde ud af hvad der giver os værdi, og hvad der dybest set er overflødigt.

Jeg har drømt om at opleve Thailand, siden jeg som 20 årig hørte en rejseberetning derfra. Vi har været på charterrejser nogle gange, typisk 1 uge og kun i Europa. Men min drøm er en længere rejse, hvor vi rejser rundt og oplever landets seværdigheder og kultur. Pengene var sparet op, kompromiser indgået, rejsens rute, overnatningssteder og aktiviteter var planlagt (dog intet bestilt), da Danmark og resten af verden lukkede ned i marts 2020.

Vores mål

Vores økonomi

Vores indtægt består af vores to lønninger og børnefamilieydelsen. Vi har 100% fællesøkonomi, og kun to konti i banken; en fælles budgetkonto og en fælles forbrugskonto med hver et Mastercard-debit til. Derudover har vi en konto ved Nordnet, hvor vi investerer via Månedsopsparingen.

Børnene får både lommepenge og også renter. Deres børneopsparinger er for nyligt blevet investeret.

Jeg holder styr på finanserne, og skriver alt ned som vi bruger penge på, og laver forskellige beregninger, oversigter og statistikker. Jeg elsker at skrive i hånden, fordi jeg synes det giver mig den bedste føling med tingene. Og så kan jeg godt lide at se vores økonomiske fremskridt visuelt, så jeg laver også skemaer til farvelægning mv.

Det virke omstændigt og unødvendigt, hvis man hellere vil nøjes med et digitalt regnskabsark. Men for mig, er det dét at have vores økonomi så meget som muligt i hænderne, der gør at vi kan holde snuden i sporet og træffe gode beslutninger for vores penge.

Jeg har de sidste par år, brugt en notesbog, til at holde styr på alt hvad der rør sig omkring vores økonomi. Men da 2020 gik på hæld, og det blev tid til at tegne nye skemaer, skabeloner og lister til det nye år i notesbogen, fik jeg en idé – Hvad nu hvis jeg ikke behøvede tegne al det op, men blot kunne skrive tallene ind og lave diverse beregninger? Derfor har jeg designet bogserien FamilieFinanser til formålet.

For øvrigt har jeg også i år kastet mig ud i at lave skabeloner til det digitale regnskab med gratisprogrammet Google Sheets. For jeg går heller ikke af vejen for et cirkeldiagram i flotte farver, som giver et godt overblik over forbrugskategorierne.

Tilbageblik på fortiden

Michael og jeg mødte hinanden i 2007 og flyttede sammen året efter. I den forbindelse oprettede vi en fælles budgetkonto og valgte begge at skifte dankortet ud med et Visa Electron, som det hed dengang; kortet der ikke kunne lave overtræk på kontoen.

Og det havde vi i den grad brug for, for overtræksrenterne var dyre og forbrugsgæld var der nok af. De første år, var der blot en løs aftale om ikke at stifte mere gæld. Så kom børnene til verden i 2010 og 2011, og her besluttede vi, at alt økonomi skulle være fælles og vi skulle have kontrollen over den, for at kunne opnå vores fælles drømme for resten af livet.

Fra 2011 til 2019 afdragede vi knapt en halv million kroner, plus de renter der løb på undervejs. Det var alt sammen gæld, som vi intet af værdi havde at vise for. Jeg hjemmepassede børnene indtil efteråret 2013, og manden knoklede på fast nathold, plus alt det overarbejde han kunne tage.

Det betød at vi i 2014 kunne købe vores hus. Vi fik lov at låne cirka 1.400.000 og købte vores dejlige hus (hvor vi altid skal bo) til 1.195.000 kr. Oprindeligt tog vi et fastforrentet 30 års lån, som gjorde at vi ville kunne blive i huset, om vi så begge skulle være så uheldige, at ende på dagpenge samtidig.

Sidenhen har vi betalt husetlånet i banken på 230.000 kr ud. Fra vi købte huset og frem til 2018, betalte vi blot det aftalte afdrag hver måned. Men derfra skruede vi virkelig op for ekstra gældsafvikling, og betalte lånet ud i 2020. Også i 2018 omlagde vi realkreditlånet til et fastforrentet 15 års lån, så vi er 100% gældfri i 2033. Pt skylder vi lige under 800.000 i realkreditlån.

I 2018 opstod også idéen til FamilieFinanser, som i første omgang kun var bloggen her. Sidenhen blev det også til en facebookside, en facebookgruppe med knapt 25.000 medlemmer, en vældig aktiv instagramprofil og senest en bogserie på 5 bøger.

FamilieFinanser : 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *