Diverse

Fællesøkonomi – hvordan fungerer det?

Man kan sige at der er forskellige grader af fællesøkonomi. Vi har prøvet flere af dem.

Fælles budgetkonto til fælles udgifter

Da vi flyttede sammen, lavede vi i første omgang en budgetkonto til de fælles udgifter, der var forbundet med vores lejlighed. Vi skiftedes sådan cirka til at købe ind osv. Sådan fungerede det den første tid. Vi havde ikke indblik i hinandens økonomi, men vi havde dog en aftale om, ikke at stifte ny gæld.

Fællesøkonomi med lommepenge

Så fik vi børn og i den forbindelse også fællesøkonomi. Ellers ville det blive alt for kompliceret med hvem der betaler hvad, og med hvilke penge. For børnefamilieydelsen går automatisk ind på morens konto. Og hvad når man ikke tjener det samme, eller når én er på barselsdagpenge?

Vi vurderede at der ville blive unødvendigt meget fokus på økonomi og retfærdighed, hvis ikke vores økonomi blev fælles. Vi besluttede dog et fast beløb til lommepenge, for at man stadig havde noget der var ens helt eget. Et meget beskedent beløb.

Fællesøkonomi med tilbagevirkende kraft

Samtidig fik vi slået fast, at vi gerne ville købe et hus engang. Sammen selvfølgelig. For at kunne låne penge til bolig, var der noget gæld der skulle ud af verden først. Så vi satte alt ind på gældsafvikling sammen, selvom vi ikke bragte en tilnærmelsesvis lige stor gæld med os.

Men det vigtigste var, hurtigst muligt at kunne nå den fælles drøm. På den måde kan man sige, at vi valgte fællesøkonomi med tilbagevirkende kraft. Fællesøkonomien er båret af de fælles drømme for fremtiden.

100% Fællesøkonomi

Nu her over ti år senere, har vi delt alt på godt og ondt lige siden, og det kommer aldrig til at ændre sig. Vi har altså 100% fællesøkonomi.

Vi har i alt 2 fælles konti; én konto til forbrug hvor vi begge har Mastercard-debit til, og én konto som er vores kombinerede budget- og opsparingskonto.

Planen er oprindeligt, at vi begge har budget- og opsparingskontoen som Nem-konto, og herfra overføres så til forbrugskontoen (mad og diverse). Men efter banken i år sænkede grænsen for, hvornår der løber negative renter på, har vi gjort sådan, at den ene løn går ind på den ene konto og den anden på den anden konto.

Derudover har vi en konto hos Nordnet, hvorfra vi investerer i aktier. Den kan umiddelbart ikke være fælles i den forstand at begge vores navne er på, men derudover er den lige så fælles som vores øvrige økonomi.

Lommepengene har vi droppet

Vi har ikke private konti til forbrug eller lommepenge som vi havde i starten, men bruger af de fælles penge som vi har behov for. Vi har dog stadig et årligt samlet beløb i budgettet, som hedder lommepenge.

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *