Gør-Det-Selv

Guide: Lav selv stofservietter og drop køkkenrullen

DIY stofservietter af en gammel dug. Spar køkkenrullen væk, og spar miljøet for et engangsprodukt. Du behøver ikke kunne sy, og det behøver ikke være pænt

Vi vil gerne reducere vores forbrug af engangsprodukter, og køkkenrulle er et oplagt sted at starte. Først har vi opbrugt vores lager af køkkenrulle, og er stoppet med at købe det. Papirservietter er den næste ting som der heller ikke bliver købt mere af. Til at bruge i stedet for, har jeg syet stofservietter til hverdagsbrug, ud af en gammel dug fra genbrugen. Dugen er vores 2. brugtkøb i år.

Da jeg ryddede op i hele huset i foråret, opdagede jeg, at vi havde rigtig mange papirservietter. Som i virkelig mange. Tonsvis af forskellige farver og motiver, særligt fra den periode hvor jeg lavede decoupage. Nå, men vi besluttede at bruge dem op og ikke købe nye. Jeg købte så nogle fine gamle damask stofservietter på dba. Og ja, de ligger fint og nystrøget i skabet, ikke brugt endnu.. De er jo lidt delikate..

Læs også om vores familieprojekt for 2019, om udelukkende at købe brugt , og om vores oprydningsproces.

Papirservietterne er snart brugt op, og de gamle skrøbelige stofservietter bliver til fest. Til hverdagsbrug har jeg netop syet en gammel dug om til stofservietter, og jeg er altså ikke en haj til at sy. Det behøver ikke være perfekt, det skal bare være funktionelt. Jeg har lånt en symaskine af min veninde, det er hendes mors gamle maskine, men den er fin til formålet.

En dug havde vi ikke i overskud, så jeg fandt en i Kirkens Korshærs genbrugsbutik til 45 kr. Jeg fortalte de frivillige i butikken om projektet, og så fik jeg både vejledning til valg af stof og syvejledning. Det er jo helt perfekt.

Damask mønstret dug købt i genbrug til 45 kr.

Syprojektet som ikke kræver erfaring. Bare lån en symaskine og kast dig ud i det.

Der findes videoer på YouTube om at tråde symaskiner, og indstille så den passer til stoffet. Du kan også spørge symaskinens ejer rigtig pænt, om vedkommende lige vil sy dine servietter for dig. Jeg har bare kastet mig ud i det, som Pippi Langstrømpe så fint siger: Det har jeg aldrig prøvet før, men det klarer jeg helt sikkert.

 • Mål stoffet og beregn størrelse
 • Tegn linier og klip
 • Stryg folderne
 • Sy kanter
Mål, tegn linier og klip ud.

Min dug blev til 28 servietter, ca 35 x 35 cm. Jeg har sat mærker på et bræt, brugt den som lineal, og tegnet linier på stoffet til at klippe efter.

28 servietter af en gammel dug til 45 kr.
Fold kanterne og stryg dem flade.

I stedet for at sætte 1000 knapnåle til at holde kanten foldet, strøg jeg dem. Det holdt fint til at kunne sy uden bøvl. De kanter som også var kant på dugen, lod jeg bare være for nemhedens skyld.

Stofservietter SyFamilieFinanser
Sy kanterne på stofservietterne.

Og så er det bare at sy. Jeg syede zigzag, det anbefalede ekspedienten i Kirkens Korshærs genbrugsbutik. Det tog et par eftermiddage og var en hyggelig aktivitet med datteren. Hun fik en brugt børnesymaskine i julegave.

Jeg fik syet 28 stofservietter

De er ikke lige kønne. De fleste er nok hverken lige eller kønne – men:
 • De er funktionelle.
 • De sparer mig at købe køkkenrulle og papirservietter.
 • De sparer miljøet en masse unødigt skrald.
 • Det var en skøn aktivitet med min datter at lave dem.
 • De skaber opmærksomhed på bæredygtighed.
Resultatet, 28 stofservietter

Opmærksomhed på bæredygtighed

Det skaber mine skæve stofservietter både gennem dette blogindlæg. Og snakken ved middagsbordet, når gæsterne spørger om vi har været kreative. Men også snakken med børnene om, hvad er det vi syer og hvorfor er det vigtigt. Hvorfor køber vi ikke bare køkkenrulle som vi plejer, og hvordan kan vi ellers passe på vores klode?

Bloggen FamilieFinanser 

 

6 kommentarer

 • Christina

  Dejligt projekt! Det er efterhånden 10 år siden, vi holdt op med at købe køkkenrulle, og det er ikke noget, vi har savnet.

  • FamilieFinanser

   Hej Katja. Jeg tror det er bomuld. Ekspedienten i genbrugsbutikken viste mig også en i hør, som hun sagde ville være god til formålet. Hun mindede mig om at mange ældre duge har (haft) tilhørende stofservietter, så nærmest alle duge vil du som servietter. Egentlig tænker jeg at så længe det er noget stof som kan suge, må det være fint. Kh Maria

 • Bettina

  Nu er der jo gået lidt over et år – så jeg er nysgerrig på hvordan er det så gået med projektet rent praktisk i daglig brug? Er det besværligt – bruger I dem også til at tørre eksempelvis kødsaft op fra bordet? Hvor gør I af dem bagefter mens det tører ind hvis man ikke lige synes det er lækkert at smide en klud med rå kødsaft i resten af vasketøjet, men før det skal i vaskemaskinen? Nogle ting man skal overveje når man kaster sig ud i at erstatte papir med stof?

  • FamilieFinanser

   Hej Bettina.
   Vi bruger dem stadig hver eneste dag, de her bruges som mundservietter. De ligger pænt foldet i en bunke på spisebordet, og smides til vask efter måltiderne.
   Til kødsaft, spildt saftevand, krummer osv bruger vi strikkede karklude, som skylles op, vrides og smides til vask, og vaskes på 60 grader eller mere.
   Til kartoffelskræller og lignende i køkkenvasken, bruger vi bare hånden til at samle op.
   I situationer med fx opkast, bruger vi toiletpapir til at tørre op med.
   Jeg håber det giver dig et billede af hvordan vi undværer køkkenrulle.
   Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *