Prissætning brugtmarkedet
Genbrug,  Tanker

Dine brugte ting er mindre værd end du tror, men har samtidig større værdi end du regner med

Brugtmarkedet spoleres af folk som ikke forstår at prissætte deres ting lavt nok

Vi har som bekendt vores familieprojekt, om udelukkende at købe brugt i et år. Vores datter ønsker sig en computer, og vi har købt én brugt som manden skal fixe til hende. Men den brugte computer har brug for nogle reservedele. Min ekspertise på området er meget ydmyg, men det er blandt andet en harddisk.

Til gengæld har jeg efterhånden fået en kæmpe erfaring med brugtmarkedet, særligt dba. Så her instrueres manden selvfølgelig i at søge harddisken frem. Men han opgiver og fortæller at han har bestilt en butiksny! Der røg jeg lige en hurtig tur op i det røde felt, for hvorfor havde han nu gjort det? Jo, det viser sig, at harddisken var billigere i kroner og øre på tilbud i en webshop, end hvad den var udbudt til brugt på dba. Kun ældre modeller var billigere. Jamen hvad sker der?!

Vores familieprojekt for 2019.
I et år vil vi udelukkende købe brugt, og intet nyt.
Det skal gerne spare os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst, at være rigtig godt for vores jordklode.
Læs mere om selve Projekt “Køb Kun Brugt”

Dine brugte ting er mindre værd end du tror

Problemet er, at folk nogle gange misforstår brugtmarkedet, som et sted hvor man kan lette sin egen skyldfølelse over at have spildt sine penge. Nogle kommer til at falde i den tankefælde der hedder “Jeg gav selv X antal kroner for min ting, så jeg skal have mindst Y antal kroner ind igen når jeg sælger den videre.” Men det skal du netop ikke.

Dine penge er brugt. Pengene er spildt. Det var et fejlkøb. Enten har du ikke længere brug for den ting, eller også havde du slet ikke brug for den til at starte med. Og det er mega ærgeligt. Virkelig ærgeligt. Spild på alle måder. Hold fast i den følelse, den kan hjælpe dig ved fremtidige overvejelser i købssituationer. Hvad den følelse derimod ikke kan bruges til, er at prissætte tingen ved videresalg.

For så opstår de her situationer, som med harddisken. Jeg har også selv oplevet det, med vinterstøvler til sønnen. Jeg har fundet et par fine støvler til ham på dba, men lige præcis den størrelse som han skal bruge, er nedsat som restsalg i en webshop. Dba viser mig selv reklamen! Men sælger har givet fuld pris for støvlerne, og vil ikke tage så stort et tab. Nu står man så i dilemmaet, om man af princip for brugtkøb, vil betale det samme for et par støvler, uden garati i privatsalg, som de koster i webshop hvor man har en helt anden forbrugerbeskyttelse.

Hvorfor køber vi brugt?

Det gør vi af to hovedårsager. Vi vil spare penge og vi vil passe på klimaet. Derfor skal der simpelthen være en økonomisk besparelse ved at købe en ting brugt. Den skal være billigere, end den billigste dagspris. Altså den pris som tingen koster i dag, for hvad den kostede, da den blev købt fra ny, er komplet irrelevant nu.

Når det ikke kan betale sig økonomisk at købe en given ting brugt, i forhold til at købe den fra ny, går det ud over klimaet. Det går ud over vores fælles fremtid og fremtidige generationer. Jeg er godt klar over, at der selvfølgelig findes folk, som vil være villige til at betale mere for genbrug, men det kan man ikke forvente af flertallet.

Og flertallet er dem som virkelig betyder noget. Det er dem som gør den største forskel på klimabelastningen. Som det fremgår af grafen herunder, kan en gennemsnits dansker sparer max 1 ton co2 på at ændre flyvaner, max 3 tons ved at ændre spisevaner, men på køb af ting kan man spare max 5 tons co2. Så her er for gennemsnitsdanskeren det største potientiale, hvis man vil trække i den bæredygtige retning.

Prissætning af brugtsalg
Tabel fra den grønne tænketank Concitos rapport “Større trivsel med mindre klimabelastning”

Dine brugte ting har kæmpe værdi

Ikke i økonomisk perspektiv. Men i et bæredygtigt perspektiv, har det at vi formidler brugte ting, hvad enten det er salg eller foræring, en kæmpe værdi. Det at vi sender de ting som vi ikke længere bruger, videre ud i verden, er enormt vigtigt set i forhold til klimabelastningen. For flere brugtkøb, betyder på sigt mindre nyproduktion. Og det er vigtigt. Nyproduktion er en kæmpe udfordring for klimabelastningen. Det betyder både noget i forhold til ressourcer og forurening ved fremstilling, og jo flere ting der bliver produceret, des mere skrald på sigt. Derudover er der spørgsmålet om etikken i produktionen, arbejdsforhold på fabrikker mv.

Dine brugte ting, har også kæmpe værdi, for folk som af økonomiske årsager vælger brugtmarkedet. Så i et medmenneskeligt perspektiv, kan formidling af dine brugte ting, også gøre en kæmpe forskel.

Det værste du kan gøre, er at holde fast i ting som du ikke bruger, for ikke at sælge med tab. Pengene er tabt. Fejlkøbet er sket. Men vend det til noget positivt, ved at få det solgt, foræret væk eller doneret, til en person som kan få glæde af den ting, som ikke bringer dig værdi.

Må man så ikke tjene på at sælge brugte ting?

Jo selvfølgelig. Selvfølgelig må man det. Endelig. Jeg gør det selv. Men det, der tjenes, skal ikke sættes i forhold til det, som tingen kostede ved indkøb. Jeg gentager lige mig selv; de penge er spildt. Det du kan tjene er nogle andre penge. Du kan få nogle penge for dit besvær ved at sælge tingen videre. For guderne skal vide, at tingen skal måles, vejes, beskrives, besvares, forklares og forsvares, førend den kan blive solgt.

Det er også derfor at nogle vælger at donere til genbrugsbutikker. Det forstår man godt. Men for nogle er de penge man kan tjene, vigtige af den ene eller anden årsag. Det kan være en presset økonomi, eller motivationen til at få ryddet op og ryddet ud, og så kan det at sælge ting være et alternativ til at shoppe. Det føles næsten lige så fedt at sælge, som det gør at købe.

Hvordan prissætter man brugte ting?

Det første du kan gøre, er at spørge dig selv om, hvis nu din mor, søster, veninde eller din gode kollega, sagde at vedkommende stod og manglede lige præcis den ting, som du nu vil sælge. Ville du forære den gratis til din mor, ven eller gode kollega? I så fald, kan du roligt prissætte din ting, som en “kompensation” for det besvær der er ved salg. Det vil sige; Lavt. Med mindre du bare skal forære den til én som har brug for den. Glæden ved at give, ved at være gavmild, skal man ikke undervurdere.

Hvis du så vil sætte din ting til salg, så tjek først hvad den kan fås til i dag, det aller billigste sted. Kig også hvad den står til salg til på brugtmarkedet i dag. Og husk, at de priser du ser her, er på de ting som ikke er solgt. Dem der er solgt, var billigere endnu.

Til alle jer, der allerede sælger billigt

Tak. I har forstået det. Det samme har I som allerede køber brugt. Sammen gør vi en forskel. Genbrug er en kæphest, som er værd at begive sig ud i verden på. Jeg tror, at den største forskel en enkeltperson kan gøre for klimabelastningen, er at inspirere andre til mere klimavenlige valg fremadrettet.

Til dig, der ærgrer dig over de spildte penge

Vi har alle sammen været der. Der hvor man får lavet et gevaldigt fejlkøb, som er spild af penge. Hos os er fænomenet blevet døbt efter et fejlkøb, som min mand sent glemmer. Jeg stødte på Actifry gryden. Køkkenmaskinen som på magisk vis laver lækker, sund mad, nærmest med sin blotte tilstedeværelse. Eller nej, selvfølgelig ikke, men jeg var tryllebundet af reklamer og gode anmeldelser. Så jeg købte den, selvfølgelig i den store dobbeltdækker model. Prøvede den to-tre gange, og solgte skidtet videre med stort tab. Min humoristiske mand, spørger nu næsten hver gang, hvis jeg taler om en eller anden ting jeg ønsker mig, om jeg er sikker på, at den ikke vil blive “en ny Actifry”.

Og den ide er hermed givet videre. Giv den følelse af ærgrelse og spildte penge et navn, som du kan bruge til at minde dig selv om, ikke at købe noget alt for overilet. Et andet råd er, når du har besluttet dig for at købe, så køb tingen brugt. Så er der knapt så mange penge på spil, og dermed knapt så stor ærgrelse. Hvis du mener at falde under kategorien impulsshopper, kan du måske bruge nogle af mine metoder her til at undgå det.

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *