Dagens Sparetip nr 21-25

I “Dagens Sparetip” vil jeg løbende dele primært de små, men også større metoder til besparelser. De fleste er vaner, som vi herhjemme allerede har integreret i vores hverdag. Men forhåbentligt vil der også komme nye måder at spare penge ved, som vi tager i brug fremadrettet. “Dagens Sparetip” er altså hvordan vi helt konkret har sparet penge på den pågældende dag. Målet er at skrive ét sparetip for hver dag, og se hvor længe jeg kan holde den kørende.

30 Dages reglen, at prutte om prisen, toiletpapir, stofservietter og tøjtørring er emnerne for de 5 næste sparetips her i føljetonen.

30 dages reglen er tænketid. Det er en betegnelse for den tid, der går fra du får impulsen til at købe noget, og til du faktisk køber det. Du udsætter købet indtil det er velovervejet.

I praksis har man en liste, fysisk på papir eller digitalt på telefon fx, og hver gang man får lyst til at købe noget, skriver man den ting på sin liste + dagens dato. Så venter man 30 dage, og ofte køber man ikke tingen alligevel. Tit er interessen dalet, man har opdaget at behovet ikke er så stort som det lige føltes i situationen hvor man skrev det på listen.

Har du derimod brugt de 30 dage på at researche produktet, finde den billigste pris, glæde dig til at købe – ja så køb. De 30 dage er selvfølgelig ikke en lov. Hvis du kun behøver 7 eller 14 dage, så gør du det på den måde.

Eller hvis min elkoger, som jeg bruger daglig, går i stykker, så behøver jeg ikke overveje i 30 dage før køb – men man kan godt. Essensen er bare, at man får skabt et tidsrum, hvor det ikke er reklamens magt, der afgør om du køber eller ej.

Jeg har skrevet om hvordan man kan undgå impulsshopping, de tiltag som jeg selv brugte, da jeg indså at jeg var styret af impulskøb.

Prut om prisen. Jeg har lige købt en brugt håndstøvsuger, den var prissat til 200 kr, men jeg bød 200 inklusiv forsendelse. Det gik sælger med til.

Jeg køber primært brugt, og på brugtmarkedet er det oplagt at prutte om prisen. Men skal naturligvis vurdere om prisen er fair i første omgang, og man skal ikke skambyde. Men det er super ærgerligt for både køber og sælger, hvis køber synes prisen er for høj og derfor ikke kontakter sælger. Som køber skal man nok få afvide, hvis prisen er fast.

Jo større andel af vores køb der kan foregå på brugtmarkedet, jo bedre både for egen privatøkonomi, men så sandelig også for vores alle sammens Jordklode.

Hvis du er vil læse mere om det at købe brugte ting, er vores familieprojekt Køb Kun Brugt måske noget for dig.

Brug tørresnoren. Eller tørrestativet, i stedet for tørretumbleren hver gang. Der er penge at spare, for tørretumbleren sluger energi, og den slider også unødigt på tøjet.

Hvis du klarer dig helt uden tørretumbler, så er du mere sej end mig. Jeg hænger al persontøj til tørre, men bruger tumbleren til håndklæder (nogle i familien, synes lufttørre håndklæder (vasket uden skyllemiddel) bliver for hårde. Og så bruger jeg tumbleren til klude, undertøj og strømper, fordi jeg synes min tid er bedre brugt end på at hænge al det op med klemmer.

Billigt toiletpapir. Tjansen som toiletpapir er ultimativt papirets sidste opgave, derfor vælger vi at købe toiletpapir af genbrugspapir.

Vi har før sværget høj og helligt til 3 og endda 4 lags toiletpapir, men 2 lags af genanvendt papir, har vist sig at være helt fint til formålet. Det er til en billigere pris, og kan ikke sammenlignes med det gråbrune “sandpapir” man måske er stødt på i sin folkeskoletid og på nogle offentlige toiletter.

Prøv det af – 8 ruller koster 10 kr, man kan jo altid vender tilbage til sit foretrukne papir hvis det er helt tosset.

Brug stofservietter i stedet for køkkenrulle og papirservietter. Jeg kan godt lide tanken om at drosle ned for engangsprodukter, derfor bruger vi stofservietter.

Stofservietterne skal selvfølgelig vaskes, så på den måde er der stadig en udgift, men man vasker jo alligevel. Så besparelsen i kroner og øre har jeg lidt svært ved at regne på, måske andre har et bud?

Hos os har vi hjemmelavede hverdagsstofservietter, og også nogle fine gamle stofservietter til fest købt på dba.

Læs evt mere om de hjemmelavede stofservietter.

Endnu flere sparetips

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *