Dagens Sparetip nr 16-20

I “Dagens Sparetip” vil jeg løbende dele primært de små, men også større metoder til besparelser. De fleste er vaner, som vi herhjemme allerede har integreret i vores hverdag. Men forhåbentligt vil der også komme nye måder at spare penge ved, som vi tager i brug fremadrettet. “Dagens Sparetip” er altså hvordan vi helt konkret har sparet penge på den pågældende dag. Målet er at skrive ét sparetip for hver dag, og se hvor længe jeg kan holde den kørende.

Det er lettere at spare penge, end det er at tjene dem

Så er der 5 nye sparetips herfra om hårvask, lommepenge, indkøbslister, endeskiver og skyllemiddel.

Undgå daglig hårvask. Håret vænner sig hurtigt til at blive vasket knapt så ofte, på den måde sparer du hårshampoo og øvrige produkter. Du sparer også vand, fordi badet varer kortere tid, eller du eventuelt kan springe bad over – det er op til den enkelte. Og du sparer tid, ikke mindst! Personligt vasker jeg mit hår hver 3. dag. Det var for mig en proces, hvor jeg først skar ned til hver anden dag osv. Jeg har også prøvet hver fjerde dag, men jeg tror det gælder om at finde ud af hvad der passer til ens eget hår. For øvrigt udsprang ideen om at droppe den daglige hårvask ikke på grund af økonomi, men var en anbefaling fra en frisør, som vurderede min hovedbund. Jeg vil lige supplere med endnu en personlig erfaring; brug af tørshampoo, gjorde at jeg måtte vaske håret med shampoo to gange pr bad, for at det blev rent, så derved kan man miste noget af effekten mht shampoo, vand og tid.

Læs evt om da jeg i en længere periode vaskede hår i Rasul (marokkansk sæbeler)

Giv børnene lommepenge. Og hvordan sparer man så penge, ved at give penge væk, spørger du måske. Det er fordi, så stopper børnene med at spørge dig om at købe ting til dem. Fx når ungerne er med ude og købe ind, og finder en plastikdims i rodekassen. Eller når man står i kø ved kassen, og barnet pludselig gerne vil have tyggegummi, vingummi eller hvad der nu lokkes med fra butikkens side. Så svarer du bare, at hun meget gerne må købe det for deres lommepenge, hvis hun har lyst. Personligt lægger jeg gerne pengene ud, og så afregner vi når vi kommer hjem. Princippet er det samme for større ting herhjemme. Datteren ville gerne have et nyt headset, så det blev betalt med lommepenge. Da hun gerne ville have tøj som var købt fra nyt i en bestemt butik, så måtte hun selv op med pungen (Ellers er tøj noget de altid får betalt, når der er et reelt behov for nyt, og så købes det primært brugt.). Når man giver børnene et fast beløb i lommepenge, så er det også nemt at budgettere med på forhånd, og der bliver ikke brugt flere penge på “Nice to have”-ting end du synes.

Læs hvordan vi giver vores børn Lommepenge som de fører regnskab over i et kladehæfte.

Læs om at vi giver vores børn Renter på lommepengene for at spare op.

Skriv løbende indkøbsliste. Det med at købe ind efter indkøbsliste, er besparende. Men hvis man skriver indkøbslisten umiddelbart inden man tager ud at handle, er chancen for at man får skrevet alt på indkøbslisten mindre, end hvis man skriver listen løbende. Forstået på den måde, at hvis jeg mandag opdager, at vi er ved at løbe tør for toiletpapir, men vi godt kan vente med at købe det, til torsdag hvor jeg køber ind. Så er det en rigtig god ide, at skrive toiletpapir på indkøbslisten mandag hvor man opdager det. Frem for at vente med at skrive hele indkøbslisten til torsdag, og dermed risikerer at glemme at skrive toiletpapir på, hvilket vil øge sandsynligheden for at man glemmer at købe det torsdag, og dermed må handle igen dagen efter. Og jo oftere man kommer i dagligvarebutikken, des flere fristelser bliver man udsat for, og des flere penge får man måske brugt.

Læs hvordan du klarer det Ugentlige indkøb

Undgå madspild. Spis brødets endeskiver. De smager fint! På lyst brød er endeskiver ekstra sprøde, på toastbrød kan de med fordel ristes, ved rugbrød spis evt din endeskive-mad med kniv og gaffel da skiven kan være lidt tyndere end normalt.

Undlad skyllemiddel. Vi bruger ikke skyllemiddel, og har vist aldrig rigtig gjort det. Efter min mening, er det bare en vanesag om man bruger det eller ej. Prøv at vaske tøj uden skyllemiddel nogle gange og se hvad du selv synes.

Læs opskrift og min erfaring med Hjemmelavet vaskepulver

Se endnu flere Sparetips:

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *