Lommepenge
Børn,  Økonomi

Børn og lommepenge

Formålet med lommepenge, er at give børn gode pengevaner.

Vores børn fører et håndskrevet regnskab over deres lommepenge, fordi de skal lære, at penge og økonomi i høj grad “bare” er et regnskab i en verden hvor kontanter bliver mere sjældne. Og holder man som barn – eller voksen, ikke øje med sit regnskab, så ved man ikke hvor pengene blev af, når de er brugt.

Vores børn har fået lommepenge siden før skolealderen, dengang var det mønter. En fin 10 kr pr uge til sparegrisen. Det steg til 20 kr cirka da de startede i skole, stadig i mønter. Nu får de ikke pengene kontant længere.

Regnskabsbog og lommepengebeløb

I 2018 gik vi fra mønter og kontanter, til regnskabsbøger. Hver barn fik en notesbog, hvor de fører regnskab over deres egne penge. De ugentlige lommepenge skrives ind i regnskabsbogen og plusses til totalbeløbet. Når børnene har brugt penge, skrives det i regnskabsbogen og beløbet trækkes fra totalbeløbet.

I 2019 har børnene fået 25 kr hver om ugen, og i 2020 vil de få 30 kr om ugen. Beløbet stiger i takt med alderen, de er 8 og 9 år nu. Men også for at være virkelighedstro i forhold til lønstigning og inflation. Vi vil dog overgå til månedspenge i det nye år, altså 130 kr om måneden, som de skriver ind i deres regnskabsbøger. Senere, når børnene er lidt ældre, vil vi introducere dem for renter på opsparing.

Børnenes økonomi i praksis

Alle børnenes penge skriver de ind i notesbogen, også penge fra fødselsdagsgaver og lignende. Al deres forbrug skriver de ind og trækker fra. Så når vi står i dagligvarerbutikken, og datteren spørger efter en pakke tyggegummi eller en plastikdims fra en tilbudskasse, så er der frit spil for egne penge. Vi voksne lægger ud, og når vi kommer hjem, bogføres beløbet.

Det vil også sige, at børnene har bestemmelsesret over deres egne penge. Næsten 100%. De er selvfølgelig stadig underlagt vores råd og vejledning, og ind i mellem, bliver der sat restriktioner. Det kan fx være vedrørende hvor ofte man må sætte penge ind i sit onlinespil. Eller at man lige kan starte med at købe ét tøjdyr, og så gå hjem og mærke efter i en uges tid, om man nu også vil få glæde af tøjdyrets 3 venner fra legetøjshylden, inden man køber flere.

Formålet med vores metode

Formålet med dette system, er at lære vores børn at administrere ikke-fysiske penge. Fremtiden er formentlig kontantfri, og det må vi forholde os til. Man kunne selvfølgelig vælge i stedet at downloade en af de mange lommepenge-app’s, men siden vi er den slags forældre, som ikke endnu har udstyret ungerne med smartphones, så er det ikke aktuelt for os.

Der findes også betalingskort til børn helt ned til 7 års alderen. Men hvis ikke børnene har en oplagt mulighed for at følge med i deres eget regnskab, så vil dette kort, i vores optik, ikke lære børnene andet end at sige “på beløbet, tak”. Og hele pointen med at give dem lommepenge, er netop at give dem gode penge- og forbrugsvaner.

Børnenes forbrugsvaner

Vi taler rigtig meget – især her op til jul, og op til fødselsdage, når der skal laves ønskesedler – om hvilke ting, køb eller gave, som man har været rigtig glad for. Men også i høj grad, hvilke køb og gaver, der ikke har givet ret meget leg og glæde efter nyhedsvædien har lagt sig.

Derudover forsøger vi at påvirke børnene til at se fordelene ved at købe brugt frem for nyt. Der er som bekendt ofte en massiv økonomisk besparelse, men også en gevinst set i klimaperspektiv.

Vores familieprojekt for 2019.
I et år vil vi udelukkende købe brugt, og intet nyt.
Det skal gerne spare os en masse penge, men det har også den fantastiske sidegevinst, at være rigtig godt for vores jordklode.
Læs mere om selve Projekt “Køb Kun Brugt”

Lommepenge og pligter

Vores børn får ikke lommepenge for pligter. Vi prøvede det en meget kort periode, men det førte intet positivt med sig. Pludselig blev alt vurderet efter om beløbet var højt nok til at gide hjælpe til. Sådan fungerer det ikke i vores familie, her hjælper alle til med det praktiske. Vi fik nemt trukket konceptet i land igen, ved at forklare børnene, at man godt kan sige nej tak til lommepenge men ikke til pligter.

Og når det så er sagt, så bruger vi egentlig ikke ordet pligter. Men beder bare børnene om hjælp, som man gør i så mange andre situationer i livet. Vi tror på at fælleskabsfølelsen styrkes, ved princippet om at alle familiens medlemmer bidrager til at klare de forskellige praktiske opgaver i hjemmet. Og vi tror på at børnenes økonomiske fornuft trænes med lommepenge, men disse to ting skal ikke kædes sammen.

Bloggen FamilieFinanser 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *