Minimalisme livsstilsinflation
Genbrug,  Højtider

Bæredygtigt nytårspynt

Nytårspynt der ikke bliver smidt ud efter brug.

Hvert år har vi købt alverdens engangs nytårspynt, men det skal være slut. Det er simpelthen ikke bæredygtigt at købe nyproduceret engangspynt, som hvert år kasseres i forbindelse med oprydningen. Økonomisk giver det heller ikke mening, at købe blot for at smide ud efter brug.

Og i minimalismens perspektiv, bør det man bringer ind i sit liv, tilføre det værdi. Det kunne fx være ved at noget er genkendeligt. Nytårspynt som findes frem år efter år, og bliver tradition.

Hvorfor har vi en kasse med genanvendeligt pynt, til alle andre højtider end nytår?

Så det blev årets mission. Opstart af Kassen med nytårspynt. For at spare penge. For at spare kloden for unødigt spild. For ikke yderligere at støtte den køb-og-kassér forbrugscyklus som engangspynt symboliserer. For at indføre pynt som kan blive en del af vores nytårstradition.

Læs også: om at bruge det man har, frem for at købe nyt

Vi har jo vores familieprojekt om udelukkende at købe brugt, og derfor kunne nytårspynten ikke indkøbes fra nyt. Det havde ellers været nemt, lige at fylde pynt i kurven under den normale indkøbstur. Der er faktisk også tonsvis af kreative løsninger på at lave sit eget nytårspynt. Fx en flagrække af vimpler enten i stof eller malet (avis)papir. Jeg prøvede at få datteren til at fingerstrikke en kæmpe garnguirlande, men det blev kun til 1 meter.

Vi køber brugt nytårspynt

Man kan være heldig at finde noget nytårspynt i en genbrugsbutik. Men man skal nok være ret heldig. De fleste har nok gjort som vi har gjort indtil nu, køb-og-kassér og købt nyt hvert år. Min søn og jeg var i Loppesupermarked og købe julegave til datteren, da vi faldt over en bod med nytårspynt. Umiddelbart tænker jeg at det må være en person som har opkøbt et restlager, men egentlig kan det også være en person som har skrællet og fundet nytårspynten i en butikscontainer.

Læs også: om at købe brugte gaver

Vi købte ting som kan genbruges de næste år, hvis man altså passer på det og ikke spilder på det. Hatte havde vi i forvejen.

 • Slips og butterfly med lys
 • Hat med hårclips, hårbøjle med dims
 • Store briller og briller med skæg
 • Snoede sugerør i hård plast
 • Selfie skilte og næsemasker (pap)

Jeg ved godt at sugerør skuer de fleste klimabevidste i ørerne, men de her er til at skylle og genbruge. Så ingen skildpadde kommer til skade på den bekostning.

Vi købte også en pakke med 2 ruller serpentiner, og en konfetti pistol – det kommer jeg nok til at fortryde. Så helt fri for ting der ikke kan genbruges, er vi ikke i år.

Bloggen FamilieFinanser 

 

4 kommentarer

 • Anonym

  I min nytårspyntkasse er også træperler til at strø på bordet. Og serpentiner som er så tykke, at de bare bliver puttet i en pose og hænges op året efter. Jeg ved dog ikke, om den er mere bæredygtig end dem, man smider ud, hvis man tager produktionsomkostningerne med. De er lavet af en slags plastik og kan fx godt blive våd uden at gå i stykker.
  Der er også en bordløber med glitter, guld-led-bloklys, hatte og lidt andet.

  Der er ikke rigtigt skiftet ud i den de sidste 14 år. Men det er jo også en aften. Jule-, påske-, fadrlavns- og halloween-pynt er typisk oppe noget længere (slides mere).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *