bæredygtighed minimalisme økonomi FamilieFinanser.dk

Bæredygtighed

Bæredygtighed for os, handler om at passe på vores jordklode og dens ressourcer. Det handler om at sænke vores co2 udledning og undgå spild.


Vi tilslutter os statementet; Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.
Det vil sige at alle bæredygtige tiltag er positive, uanset størrelse og omfang. Man må huske på, at valget ofte ikke er at gøre lidt eller at gøre alt. Men derimod at gøre lidt, eller fortsætte som hidtil.
Fx i forhold til kød, som vi alle ved er en stor post i klimaregnskabet, vil det mest bæredygtige være at undgå kød 100%. Men når en familie vover sig ud i at eksperimentere med en ugentlig kødfri dag, så hjælper det ikke at pointere, at den ene dag ikke batter nok.
Det får ofte den modsatte virkning, nemlig at folk dropper initiativet til kødfri dage, og i stedet spiser som vanligt. Det er det budskab jeg har beskrevet her til BæredygtighedsPolitiet.

Det mest bæredygtige valg, vil altid være et fravalg.

Det mest bæredygtige er altid at lade helt være.
Lad være med at flyve. Lad være med at køre. Lad være med at købe. Lad være med at spise. Lad være med at være på nettet. Lad være med at bruge makeup, vaske hår, gøre rent. Lad være med at bruge vand, energi, varme, el. Lad være med at få børn.
Og når du så har sluttet fred med det – at det altid vil være mest bæredygtigt at lade helt være, så kommer minimalismen ind i billedet, hvor du vælger det til som giver dig værdi. Helt personlige præferencer i dit eget liv/egen familie.

Dér hvor vores familie gør mest for bæredygtigheden, er med vores valg om udelukkende at købe brugt. Vores familieprojekt “Køb Kun Brugt”.
En gennemsnitlig dansker udleder 5 tons co2 årigt på “ting og sager”. Altså de ressourcer der bruges på at producere ting fra ny.
Selvom vi ofte er nødt til at få tingene tilsendt fra de privatpersoner vi køber af, så er det stadig en bedre løsning at købe brugt.
Naturligvis også for vores økonomi.

Små bæredygtige hverdagstiltag

De kødfri dage, er også en af de barometre vi prøver at rykke på.
Som det er nu og her har vi mindst to dage om ugen med kødfri aftensmad. Men jeg vil da også gerne være ærlig og sige at det ikke er nemt.
Dog har vi fundet ud af, at svampe og soya-sauce hjælper rigtig meget, når man som kødelsker skal undvære kød. Her er tre af vores livretter.

At mindske forbruget af engangsprodukter, er også et sted vi forsøger at ændre vaner.
Fx har jeg hæklet et indkøbsnet til frugt og grønt, sådan at vi ikke behøver bruge de små gratis plastposer i frugtafdelingen. Vi køber heller ikke de normale plastikposer til at bære varerne hjem i, man har nogle robuste poser som gerne skulle holde længe.
I stedet for husholdningsfilm og staniol, bruger vi hjemmelavede beewraps, som er genanvendelig madindpakning.
For ikke at købe flere af de udskældte alt-mulig-klude, har jeg strikket karklude af garn købt i genbrug.
Køkkenrulle har vi droppet og bruger i stedet hjemmelavede stofservietter af en gammel dug.

Gaver er også et sted, hvor man kan lave nogle valg som gør udfaldet mere bærerdygtigt.
Fx give brugte gaver, give oplevelser eller spiselige gaver.
Jeg har skrevet lidt om gaver til pakkeleg, og til børnefødselsdag, og om at give en hjemmelavet gave.

I højtiderne er også nogle steder at sætte ind. Fx pakkekalenderen og generelt det at bruge hvad man har, frem for at købe nyt – fx nytårspynt

Kontakt FAMILIEFINANSER

Kontakt os pr mail: Info@familiefinanser.dk eller mød mig i facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips. Du kan også følge FamilieFinanser på bloggens Facebookside eller på Instagram