Dagligvarer
Dagligvarer

3 måneders dagligvarebudget

Engang havde vi et helt fast dagligvarebudget på 1000 kr pr uge. Kuvertsystem og hele pivtøjet. Det var inklusiv to blebørn, og mens vi afdragede ungdomsgæld og sparede op til udbetaling på hus. Det giver et gennemsnit på 4333 kr pr måned, til alt mad og husholdningsprodukter.

Første halvår 2020

Jeg har udregnet hvad vi har brugt på dagligvarer fra januar til og med juni i år. Vi har i gennemsnit brugt 5.485 kr pr måned på mad og husholdningsprodukter. Det gennemsnit vil jeg gerne sænke i løbet af resten af 2020. (Derudover har vi i gennemsnit i perioden brugt yderligere 1484 kr pr måned på restauranter og takeaway. )

Juli, august og september

Derfor har vi de sidste 3 måneder (juli, august og september) nøjsommeligt skrevet ned og kategoriseret vores dagligvareindkøb. Og bare denne opmærksomhed, har sænket vores forbrug, til et gennemsnit på 4125 kr de seneste tre måneder

Vores dagligvareindkøb:

DAGLIGVARER:
Juli3864 kr
August3540 kr
September4971 kr
Total 3 mdr12.375 kr
Gennemsnit pr mdr4125 kr

Dagligvarebudget dækker over:

Mad og husholdningsprodukter. Altså al mad købt i dagligvarebutikker (og evt specialbutikker, men det er sjældent vi handler dér). Jeg har altså ikke medregnet restaurantbesøg og takeaway, men du kan se tallene længere nede. Min mand har kantine på jobbet, hvor han spiser nogle gange om ugen, dét er heller ikke medregnet i dagligvarebudgetet.

Husholdningsprodukter dækker også over alle rengøringsprodukter og personlig pleje produkter. Fx tandpasta, hårshampoo, deodorant, toiletpapir, opvaskemiddel, universalrengøring, vaskepulver, støvsugerposer, mellemlægspapir osv.

Kategoriseret overblik

Jeg har minutiøst nærlæst alle kvitteringer og sorteret alle varer i kategorier. Det tog lidt tid, men jeg kan jo heldigvis godt lide at lave lister. Dagligvarerne fordeler sig således over de sidste tre måneder:

KATEGORIER
Slik, sodavand, chips, kiks mv.23 %
Frugt og grønt, frisk + frost17 %
Kød17 %
Kolonial (alt i dåse, pose, glas, bøtte, karton, som ikke hører under de øvrige kategorier)15 %
Pålæg, skæreost, fiskekonserves12 %
Mælkeprodukter, smør, madlavningsost, mv.7 %
Brød, boller, wraps osv.6 %
Husholdning, rengøring, plejeprodukter3 %

Det springer noget i øjnene, at vi har brugt næsten en fjerdedel af pengene på snold og sodavand. Så hvis målet “bare” var, at bruge så lidt penge som muligt, så var det bare at droppe den her post som det aller første. Men det gør vi ikke, for det ville være for nemt. Ej, pjat – den har vi ikke lyst til at droppe.

Formålet er ikke at undersøge hvor lidt vi kan leve for , eller overleve for. Så var det jo “bare” havregrød og postevand måneden ud, og bum – penge sparet, og så tilbage til normalen.

“Lager-beholdningen”

Hvis vi nu havde et kæmpe lager af al muligt mad, så ville det være nemt at sænke vores udgifter for en periode, ved at spise det vi havde i forvejen og derved handle ganske lidt. (Det er planen for oktober og november)

For at give et mere retvisende billede, har jeg lavet en liste over hvad vi har “på lager” henholdsvis ved månedens begyndelse og slutning. Jeg har noteret alt vi har, som ikke er taget hul på;

1. Juli1. Aug1. Sep1. OktFødevarer:
25212646Kød 250-700g
2116711Pålæg, ost, fiskekonserves
158510Frostgrønt 400-600g
151154Dåser, fx tomat, grønt, kokosmælk
9877Linser, kikærter, bønner
9753Pasta, nudler
5384 Mel, gryn, rasp, kerner
35614Brødprodukter
12963Kaffe
Husholdning:
7665Opvasketabs
3110Skraldeposer
3221Tandpasta
0110Støvsugerposer
0100Bodyshower
0110Toiletpapir

Hvad er der på menuen?

Det har jo stor betydning for økonomien, hvad man spiser, om det er kaviar eller øllebrød, så her er et udpluk af retter vi har spist i perioden:

  • Kylling, kartofler, ærter, bearnaise.
  • Medister, ovnkartofler, frostgrønt.
  • Biksemad, spejlæg, fingergrønt.
  • Rejecocktail og burgere.
  • Pasta og kødsauce.
  • Millionbøf og ris.
  • Pizza og frostgrønt.
  • Kyllingefrikadeller, kartoffelsalat, bønner.
  • Tomatsuppe, suppenudler, cocktailpølser.
  • Boller i karry.
  • Æggekage og rugbrød.
  • Nudler i kokos og karry.
  • Stegt flæsk, kartofler, gulerødder, persillesovs.
  • Burger og pomfritter.
  • Rugbrødsmadder.
  • Mousakka.
  • Pita med falaffel.
  • Wraps, kødstrimler, spidskål.
  • Omelet, rugbrød, salat.
  • Farseret blomkål og halve bagekartofler.
  • Grillpølser, flutes, majskolber.
  • Spareribs, champignon, pomfritter.
  • Nuggets, røsti, frostgrønt.

Gæster

Vi er 4 i husstanden, børnene er 9 og 10 år. Vi har over disse tre måneder både spist hos familie, og haft familie til middag hos os. Jeg forestiller mig at det går nogenlunde op.

Restaurant og takeaway

På de tre måneder har vi også spist ude og hentet takeaway. Det beløber sig til 4639 kr total. Det har vi gjort 4 gange pr måned. Hvis man regner det med i vores totale dagligvarebudget, stiger det månedlige gennemsnit til 5656 kr, hvoraf de 1546 kr pr måned altså er mad udefra.

Fremadrettet projekt; “Tøm fryseren”

Planen er nu at få tømt ud i vores to frysere. Som det fremgår af lager-overblikket, har vi efterhånden ret meget mad liggende. Så de næste par måneder, vil jeg fokusere på at få brugt det vi har, og ikke købe nyt til lager. Fx har vi 10 rugbrød og 46 pakker kød i fryseren.

Vi kommer ikke til at undgå at købe ind. Planen er ikke at leve på en sten, så der vil fortsat blive købt slik, frugt, mælk osv. Men jeg tænker alligevel, at vi vil kunne sænke vores forbrug i oktober og november, sammenlignet med juli-august-september.

Hvad er interessant?

Har du feedback til hvilke info eller vinkler, der vil gøre de her indlæg om dagligvarebudget mere relevant og brugbart for dig som læser, så skriv gerne i kommentarfeltet lidt længere nede eller send en besked.

Mere om Familiefinanser.dk

Læs mere om Familien bag bloggen, og om vores familieprojekt Købestop-op i 2020, og projektet Køb Kun Brugt fra 2019.
Omdrejningspunkterne på siden er Økonomi og Minimalisme, derudover skriver vi meget om det at købe genbrug, og om hvordan vi ellers sparer penge. Få et hurtigt overblik over Bloggens indhold.
Kig forbi facebookgruppen Spar Penge i Hverdagen hvor medlemmerne deler alverdens sparetips.
Du kan også følge bloggens Facebookside eller Instagram
Kontakt pr mail: Info@familiefinanser.dk



 

 

2 kommentarer

  • Hope

    Hvad kan du sige om at september er så meget dyre end juli og august?
    En god pantry udfordring er en god ting? Os inden man skal have plads til and og flæskesteg

    • FamilieFinanser

      Hej.
      Tak for din besked.
      September er dyrere, primært fordi vi har købt ret meget kød til fryseren (som var enten nedsat eller på tilbud). Og fordi vi har holdt en fødselsdag og en anden fejring, hvor vi har brugt ekstra på at bage kager med chokolade, friske bær, fløde og smør, som også trækker op I budgettet.
      Vi er netop gået i gang med “tøm fryseren”, så må vi se hvor langt det vi har rækker. Vi har hverken and, flæskesteg eller kød til nytårsmiddagen på lager, så det skal købes til den tid.
      Vh Maria

Leave a Reply